Ako vam se dešava OVO, organizam vam je KISEO! Evo kako da ga vratite u ALKALNO STANJE

Devojke
Pixabay.com

Za optimalno zdravlje na vašem jelovniku bi se trebalo naći 70-80 odsto alkalnih namirnica, a svega 20-30 odsto kiselih.

 

Današnja ishrana uključuje obilje prerađene hrane, mesa, mlečnih proizvoda, jaja, belog brašna, šećera i gaziranih sokova. Stoga nimalo ne čudi što većina ljudi ima blago ili vrlo kiselo stanje organizma.

Neka vas termin “kiselo” ne zavara.

To što je neka namirnica kiselog ukusa ne znači da doprinosi kiselosti organizma – često je upravo suprotno. Na primer, limun je ukusom vrlo kiseo, ali njegovom razgradnjom u probavi stvara se bazno stanje. S druge strane, slatkiši i meso, koji nisu kiselog ukusa, doprinose acidozi jer se njihovom razgradnjom u krv otpuštaju sastojci ili materije koje zakiseljuju organizam. Budući da je kiselo stanje organizma siguran put do brojnih bolesti, što pre uvedite promene u svoj jelovnik!

Alkalnost organizma je preduslov za dobro zdravlje

Da bi vaš organizam mogao dobro da obavlja sve telesne funkcije, pH-vrednost telesnih tečnosti mora biti blago bazna. Ako pH-vrednost vaše krvi iznosi oko 7,3 vi ste zdrava osoba, a ako te vrednosti padnu ispod 7,0 imate kiselo stanje organizma. Na pH-vrednost utiče ne samo hrana, nego i razni procesi koji se odvijaju u organizmu – probava, disanje, izlučivanje telesnih tečnosti i drugi metabolički procesi.

Na primer, tokom probavljanja hrane, želudac luči hloridnu kiselinu, a gušterača – bazne bikarbonate. Ako dođe do poremećaja tih probavnih sokova, narušava se pH ravnoteža u vašem organizmu. To može rezultirati acidozom – kiselim stanjem, ili alkalozom – baznim stanjem organizma, koje je puno ređe.

Kiselost organizma vodi do pada imuniteta, upalnih stanja i brojnih oboljenja. Može uzrokovati gojaznost i dijabetes, kardiovaskularne bolesti, hronični umor, osteoporozu, artritis, tegobe s mokraćnom bešikom i bubrezima.

Kiselosti organizma doprinosi i pušenje, te uzimanje farmaceutskih lekova, veštačkih zaslađivača i konzervansa. Kod kiselog stanja, organizam iz kostiju i vitalnih organa uzima važne minerale poput kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, kako bi neutralisao i izbacio kiselinu. A, to opasno ugrožava vaše celokupno zdravlje.

Simptomi “kiselog” organizma:

Povećanu kiselost organizma primetićete po promenama na usnama i u usnoj duplji. Simptomi su ispucali uglovi usana, kiselost pljuvačke, čirevi, učestale upale grla, osetljivost zuba na toplo i hladno. Promene su vidljive i spolja – suva i beživotna kosa, tanki i lomljivi nokti, iritacije na koži.

Među čestim simptomima su razne iritacije oka, upala očnih kapaka, konjunktivitis.

Na probavnim organima kiselost se može manifestovati kao čir, gastritis, nadutost, povećana želudačna kiselina.

Mentalne i emocionalne promene uključuju gubitak interesa i motivacije, nervoza, teskoba, preosetljivost na zvukove, depresija.

Znakovi koji ukazuju na kiselost organizma: umor i nizak nivo energije, oslabljen imunitet, osetljivi desni i zubi, kratak dah i kašalj, išijas i ukočen vrat, glavobolja i pospanost, povraćanje, mučnina, proliv, upale mokraćne bešike i bubrega, bolni mišići i zglobovi, lupanje srca, ubrzano starenje, gojaznost i dijabetes, nakupljanje mlečne kiseline u mišićima, alergije i akne, rast gljivica u organizmu (poput Kandide).

Ako ste se prepoznali u ovim simptomima, verovatno je vaš organizam kiseo. Ali, kako biste bili sigurni u to, možete da uradite analizu pH-vrednosti krvi i urina.

Kako vratiti organizam u balans?

Za optimalno zdravlje na vašem jelovniku bi se trebalo naći 70-80 odsto alkalnih namirnica, a svega 20-30 odstokiselih.

Evo što bi trebalo da učinite kako biste smanjili kiselost organizma:

1. Pijte najmanje 2 litra vode dnevno

2. Pijte smutije od svežeg voća i povrća, konzumirajte biljne čajeve i zeleni čaj

3. Konzumirajte bademovo ili kokosovo mleko

4. Umereno vežbajte jer to doprinosi baznosti vašeg organizma

5. Smanjite unos mlečnih proizvoda, žitarica i prerađene hrane

6. Jedite više alkalnih namirnica, poput avokada, brokolija, kelja, celera, krastavca, spanaća, limuna, zrelih banana, badema, lubenica i što više salate.