PRAKTIČNO: Evo kako da iskoristite hranu i predmete koje imate u kući umesto LEKOVA

Soda Bikarbona
Pixabay.com

Ljudi često, za većinu manjih zdravstvenih teskoba piju lekove protiv bolova, koriste razne masti za kožu... Ipak, prirodne i delotvorne mogu biti i svakodnevne namirnice i predmeti koje svako od nas ima u kući.

 

Doktor Rob Hiks kaže da, iako ove stvari nisu bili predmet rigoroznih testiranja poput lekova, oni ipak deluju, piše Dejli Mejl.

On, zajedno sa stručnjacima, otkriva koje su to namirnice prirodni kućni lekovi.

Za migrenu

Biljka aloja vere verovatno krasi većinu domova, a sadrži fitosterole, jedinjenja koja sadrži većina biljaka, povrća, žitarica i voća, a za koje se veruje da imaju svojstvo snižavanja holesterola i anti-inflamatorni efekat. Doktor Fajaz Ahmed, neurolog u Hul Rojal bolnici preporučuje aloja veru kao tretman za lečenje migrena i glavobolja, jer opušta mišiće, što je često razlog glavobolja. On kaže da možete prepoloviti list i namazati taj gel na ruke i lice.

Za stomačne teskobe

Simptomi stomačnog virusa često dovode do dehidracije. Jedan od načina koji vam može pomoći tom prilikom je da popijete slanu vodu u kojoj ste kuvali pirinač, tvrdi profesor Kristofer Hoki sa Notingam Univerziteta. Pirinač proizvodi ugljeni hidrat koji se u telu rastvara u šećer, koji zatim uključuje mehanizme apsorpcije u stomaku – deluje poput pumpe. Ovo pomaže u povećanju apsorpcije vode i soli, ali i proizvodi određenu količinu energije.

Za probleme sa prostatom

Probajte seme bundeve, koje pomaže muškarcima sa blagim uvećanjem prostate. Urolog Mark Lanijado navodi da se većina njegovih pacijenata “kune“ u semenke bundeve kada je u pitanju ovaj problem, kao i da postoje naučni dokazi koji podržavaju njihovu teoriju.

Za ekcem ili suvu kožu

Kupanje u kaši ne zvuči baš primamljivo, ali pomaže kod svraba i stanja poput ekcema. Doktor Entoni Bevli, dermatolog, navodi da ovas sadrži hemikalije koje smanjuju osećaj svraba, ali i koji hidriraju kožu. Kako se ne biste kupali u kaši, stručnjaci predlažu da napunite stare hulahopke sa ovasom i okačite oko slavine, tako da voda prolazi kroz njih, dok se u kadu ispuštaju “sokovi“ ovasa. On dodaje da 20 minuta ove terapije svakoga dana može pomoći, pogotovo ako je u pitanju veoma suva koža.

Za infekcije urinarnog trakta

Veruje se da soda bikarbona pomaže u smanjivanju bola kod urinarnih infekcija, navodi doktor Mark Lanijado i dodaje da ona neutrališe urin. Rastvorite pola kašike sode bikarbone u vodi i pijte dva puta dnevno, najmanje. Kod ovakvih stanja pomaže i dosta tečnosti, ali su nekad antibiotici neizbežni.

Za akne

Limunov sok ima antibakterijsko dejstvo, tako da pomaže u eliminisanju bakterija koje izazivaju akne, navodi doktor Bevli. On takođe ima svojstvo zatezanja, tako da će očistiti višakl ulja i pomoći u zatvaranju pora. Za blage akne, dodajte nekoliko kapi u malu šolju vode i nanesite na kožu, i to radite jednom dnevno. Bevli dodaje da su, za ozbiljne akne ipak potrebni medicinksi tretmani.

Za refluks kiseline

Soda bikarbona je odlična za neutralizovanje stomačne kiseline, kaže profesor Hoki. Rastvorite kašičicu u malo čašu vode i popijte. Ovo je dobro kao povremeni tretman, ali osobe sa konstantnom kiselinom bi trebalo da se obrate lekaru.

Za kurje oko i bradavice

Prošireno mišljene je da lepljiva traka, ona vodootporna koje se koristi u građevini, može da pomogne u uklanjanju bradavica i kurjeg oka. Zapravo, studija objavljena u Arhivi pedijatrijske i adolescentske medicine 2002. godine, otkriva da je korišćenje lepljive trake davalo bolje rezultate nego klasična metoda zamrzavanja koja se koristi za ova stanja. Isecite deo trake toliko da prekrije bradavicu, zalepite ga preko nje i držite tako 6 dana. Zatim je uklonite i isperite taj deo, a onda uklonite mrtvu kožu sa bradavice ili kurjeg oka turpijom. Proces ponavljajte dok potpuno ne nestanu.

Za modrice

Probajte sirće, koje će podstaći krv da poteče do površine kože, a to će pomoći da se razbije zgrušena krv koja izaziva modricu. Doktor Hiks navodi kako sirće ima dugu upotrebu u medicini. Natopite vatu (ili slično) sirćetom i držite na modrici 20 minuta. Ponavljajte više puta tokom dana.

Za čmičak

Ideja korišćenja toplih kesica čaja za čmičak potiče od toga što one deluju kao obloga, a toplota pomaže da se izvuče znoj, objašnjava doktor Bevli. Tanin u kesici čaja takođe pomaže u smanjivanju veličine čmička.

Za psorijazu

Alternativni tretman svraba predstavlja kora od banane. Ona je izvor salicilne kiseline, koji pomaže da se oguli taj deo kože. Unutrašnji deo kore utrljajte na deo koji vas svrbi, navo doktor Hiks.

Za natečenost grudi

Za majke je dobra vest da im se lek za otečenost i bol u grudima zbog dojenja, nalazi na dohvat ruke – kupus. On sadrži različita jedinjenja koja imaju anti-inflamatorna dejstva, rekao je doktor Hiks. Ona deluju tako da opuštaju kanale u dojkama. Jednostavno stavite list kupusa u brushalter, a ako ga i ohladite pre toga, smanjićete i bol u grudima. Tako držite dva sata i ponovite. Imajte na umu da kupus takođe smanjuje mleko u dojkama, stoga ga nemojte držati duže nego što je potrebno. Studija, sprovedena u Londonu, u kojo je učestvovalo 120 žena, pokazala je da je kupus zaista pomogao u smanjivanju otečenosti.