Ovaj napitak je toliko MOĆAN da ćete ga piti SVAKI DAN

med
Pixabay.com

Amerikanka Kristal Dejvis odlučila je da godinu dana pije svakog jutra toplu vodu s limunom i medom, jer ju je zanimalo hoće li doći do promena u njenom telu i kakvih. Priznala je da se pozitivno šokirala nakon svega.

 

Svoju priču ispričala je za Bright Side.

“Do pri nekoliko godina, pića s medom i limunom bila su nešto što sam kupovala u paketićima u apoteci kad bih bila bolesna. Naravno, ti mi paketići nisu puno pomagali pa sam bila jako skeptična kad sam započela s ovim izazovom. Ali ispijanje pravog limuna i pravog meda u toploj vodi bilo je drugačije iskustvo, a krenula sam na 12-mesečno iskustvo kako bih proverila da li su u pravu svi koji hvale ovu metodu.”

Drago mi je reći da sam potpuno promijenila mišljenje, a evo zašto.

Nisam imala prehladu, grip ili stomačni virus punih godinu dana

Bukvalno. Iako sam ponekad osećala rane znakove bolesti (previše kijanja tokom dana, nos koji curi, čudna zbivanja u stomaku) ništa nije postalo konkretno. Naravno da je bilo dana kad sam bila umorna ili osećala glavobolju, ali ništa posebno. Čim bih se vratila pridržavanju režima sve to bi nestalo i sad se apsolutno zaklinjem u med i limun, do tačke u kojoj sam postala poput starice i nosim ih sa sobom u torbi kad spavam kod prijateljice ili u hotelu. To me oduševljava. Ceo život sam imala problema s krajnicima, a kad imate veliku porodicu uvek postoji netko ko nosi virus. Mogu reći da više ne hvatam te viruse, čak i kad pokose ostatak družine.

Više mi ne treba kafa da budem jutarnji tip

Energija koju dobijem od limuna i meda ujutro pretvorila se u nešto za čim žudim, zbog toga više nemam glavobolje i osjćaj bezvoljnosti kad kofein popusti. Takođe imam više energije na duže periode i više se smejem ujutru. Ranije mi je trebalo bar sat vremena da otvorim drugo oko ujutro i prestanem da gunđam poput pećinske žene, ali sad ljudima koji me vole idem na živce na novi način, poput toga da im postavljam duboka filozofska pitanja dok sam u kuhinji.

Ljudi oko mene su zdraviji, što je najvažnije.

Za ovo je trebalo najviše vremena, uveriti moju porodicu da im limun i med mogu pomoći da spreče bolesti. Ali nakon što sam za njih glumila medicinsku sestru i primenjivala svoj magični napitak kad im je bilo najteže, uvideli su sve njegove prednosti. Osećam se sretćno kad kažu: “Vau, to mi je odmah pomoglo”, to me podseća da moram da nastavim svakog jutra kako ne bih morala da budem blizu WC-a ili da potrošim kutiju maramica već ujutru.

Lijep je osjećaj znati da mogu pomoći voljenima kroz nešto što je tako jednostavno i svima pristupačno.

Moj recept

Ja koristim sok od pola svežeg limuna i punu kašičicu organskog, sirovog nezagrejanog meda u standardnoj šoljici, sa sveže prokuvanom vodom koja se malo ohladila (nali je dovoljno vruća da rastopi med). Potom dodam malo hladne vode kako bih odmah mogla da popijem napitak. S obzirom na to da su neki limuni sočniji, a neki medovi slađi, važno je eksperimentirati. Takođe, pola limuna možda će vam biti previše na početku, moja porodica koristi četvrtinu.

Zašto ovo funkcioniše? Postoji bar devet prednosti ispijanja tople vode s limunom i medom svakog jutra. Moje tri omiljene su:

Štiti nas od infekcija

Budući da ova smesa ako se ispija ujutro stimuliše naš probavni sistem, hidrira debelo crevo i još mnogo toga, voda s medom i limunom sprečava začepljenost. Takođe deluje kao diuretik, čisti naš mokraćni sistem i štiti od njegovih infekcija.

Poboljšava probavu

Svaki sastojak ovog pića pomaže u probavnom procesu, limun pomaže jetri da proizvodi više žuči tako da se kompleksna hrana lakše razgrađuje i korisni sastojci iz nje bolje iskorišćavaju. Med deluje antibakterijski i štiti vas od infekcija koje možete dobiti. Zbog ovog napitka želudac izlučuje više sluzi, što pomaže u izbacivanju toksina.

Zbog njega pucate od zdravlja i lepote

Limun je dobar za vašu kožu te pomaže da se pročisti krv, i u proizvodnji novih krvnih ćelija koje deluju kao sredstva za čišćenje, a voda i med daju antibakterijsku i kolagensku energiju vašoj koži”, napisala je Kristal.