NEOBIČNA I JAKA: Ova biljka leči svaku boljku

Sedmolist
pixabay.com

Ima 20 puta više vitamina C od limuna, obiluje vitaminom A i mineralima. Obloge se koriste za lečenje gihta, artritisa, bolnih i upaljenih mesta.

 

Listovi “kozje noge” odredili su joj naziv još u davnim vremenima. Ovaj sedmolist (Aegopodium podagraria) kod nas zovu i bazjan, regovača, jarčevac.

Višegodišnja zeljasta biljka posebno je popularna u nemačkoj i ruskoj kuhinji, gde listove obilato koriste za zelene čorbe jer veruju da čiste krv i vraćaju snagu. U Rusiji se od samlevenog lišća zajedno sa drškama pravi i neka vrsta ajvara. Raste na području Evrope i Azije.

U srednjem veku su je gajili u manastirskim baštama i koristili kao obavezan blagotvoran dodatak raznim jelima. Zimi se osušen i samleven u prah stavlja u supe i sosove.

Sedmolist se razmnožava pomoću podzemnog puzećeg korenja, a raste i do jednog metra. Stabljika je uspravna, gola, iznutra šuplja, a pri vrhu razgranata. Sedam jajolikih listova su kao lanac povezani i po njima je biljku lako prepoznati. Veoma su aromatični i naročito ukusni dok su mladi. Imaju aromu nalik peršunu i celeru. U 100 grama listova ima čak 80 mg vitamina C, što je 20 puta više nego u limunu, između 8 i 14 mg karotina (vitamina A), raznih minerala i drugih korisnih sastojaka.

Kozja noga cveta od aprila do kasne jeseni, obrazujući na vrhu stabljike veliku, štitastu, belu cvast. Uspeva na vlažnim i senovitim mestima, u proređenim šumama, među grmljem, po obodu livada, uz reke i potoke, u voćnjacima…

U vidu čaja koristi se za čišćenje organizma i smanjivanje masnoća u krvi, reguliše cirkulaciju, izlučivanje mokraćne kiseline, leči reumatizam, išijas, kostobolju. Obloge napravljene od toplog, kuvanog i izgnječenog korenja i lišća, preporučuju se za lečenje gihta, artritisa, bolnih i upaljenih mesta.

U kulinarstvu se priprema kao spanać ili dodatak salatama i supama, dinsta se ili stavlja u čorbe i variva. Jela od ove biljke olakšavaju rad želuca i sprečavaju upale organa za varenje.

ČAJ

Prirodni diuretik
Pomešajte 30 g kozje noge sa po 15 g lista breze, jagode, nevena, maslačka i rastavića. Supenu kašiku mešavine stavite u 600 ml ključale vode i ostavite da vri 10-ak sekundi. Posle 30 minuta stajanja sadržaj procedite i pijte 2 dl čaja tri puta dnevno, pre jela.

Čišćenje krvi

Pomešajte 30 g kozje noge, 20 g semena lana i po 10 g korena lincure, veronike (čestoslavica), troskota, bokvice i rastavića. Kašiku mešavine sipajte u 600 ml provrele vode i ostavite da vri 10-ak sekundi. Posle pola sata procedite i pijte 2 dl čaja tri puta dnevno, pre jela.

UKUSAN ZAČIN

DA biste dobili lekovit, izuzetno ukusan i aromatičan začin, pomešajte po 25 g kozje noge, vranilove trave (divlji origano), rtanjskog čaja i piskavice. Mešavinu prvo usitnite, pa sameljite i taj fini prah koristite kao dodatak supama, čorbama, mesu.