Leči hepatitis i rak: Maslačak je među najmoćnijim biljkama

Maslačak
Foter / Erik Mattheis / photo on flickr

Osim što ima diuretska svojstva, podstiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol te se preporučuje kao dodatak ishrani trudnicama i ženama u postmenopauzi

 

Celu biljku najlakše je ubrati tako da pod njen koren zavučete nož i izvučete biljku sa korenom jer su svi delovi ove samonikle biljke vrlo lekoviti.

 
Lišće maslačka (radič) pripremite na salatu. Odlična je kombinacija uz kuvana jaja i krompir, a po vitaminskom bogatstvu nadmašuje spanać i paradajz. Osim što ima diuretska svojstva, podstiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol te se preporučuje kao dodatak ishrani trudnicama i ženama u postmenopauzi, piše AlternativaZaVas. Maslačak sadrži više karotena od šargarepe i odličan je izvor različitih minerala i vitamina.

Stabljike maslačka pospešuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i mleko iz stabljike poznato je za uklanjanje bradavica. Iako neki veruju da je „mleko“ maslačka toksično, to nije tačno i istina je potpuno suprotna. Vrlo je lekovito.

Od cvetova ove biljke dobija se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. Sada je pravo vreme da zakoračite u prirodu i nabavite si maslačak.

Priprema:

Uberite oko 400 žutih cvetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre hladne vode i ubacite na kriške iseckana 4 limuna i 4 narandže. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procedite da ne ostanu mrvice i prebacite tečnost u lonac. Dodajte 2 

kilograma šećera i, uz često mešanje, kuvajte otprilike sat i pol nakon što tečnost proključa. Trebalo bi dobiti gušći sirup.

Zatim smanjite vatru i dobijeni vrući sirup prelijte u tople tegle koje ste pre toga sterilizirali. Zatvorite. Sirup je gušće teksture pa se često naziva i medom. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa … Uzimajte ga na kašičicu. Odličan je i za decu pa se ne bojte davati ga svojim mališanima svaki dan.

Čaj od cvetova

Možete pripremiti i čaj. Uberite cvetove i osušite ih na vazduhu. Od osušenih cvetova napravite čaj i pijte ga uvek sveže pripremljenog. Možete u njega dodati i med, čime ćete dodatno obogatiti lekovitost čaja, ali nemojte zaboraviti da se med nikada ne stavlja u čaj dok je vruć niti metalnom kašikom. Koristite drvenu ili plastičnu.

Koren maslačka leči rak

Da je ova biljka toliko lekovita, ne tako davno su otkrili i naučnici koji su izvestili da se korenom maslačka može izlečiti rak. Ako želimo čuvati koren maslačka, potrebno ga je osušiti. Pre sušenja, korenje treba pažljivo oguliti i iseći na jednake manje komadiće. Nakon toga se koren maslačka suši na svežem vazduhu. Koren maslačka raširite na podlozi, na suvom i hladnom mestu sa dobrim protokom vazduha.

Koren će se osušiti u periodu od 3 do 14 dana, a prepoznat ćete da je osušen kada postane krhak pod prstima. Suvi koren maslačka zadržava lekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u tegli na suvom i tamnom mestu.

Koren maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu te podstiče bubrege da toksine kroz urin šalju van iz tela. Ovaj koren koristi se i za lečenje mnogih bolesti, poput opstipacije (op.a. zatvor), čisti kožu od akni, edema i slično, leči artritis, reumu, hepatitis, žučni kamenac …

Koren maslačka je izrazito dobar za ženska oboljenja, posebno u prevenciji i lečenju različitih bolesti dojki, poput cista, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi i problema s dojenjem i majčinim mlekom.

Da bi se iskoristio puni potencijal korena maslačka, najbolje ga je koristiti kao dekokciju ili tinkturu.

Recept za dekokciju je sledeći: pomešajte 30 grama suvog korena maslačka sa 60 grama svežeg te smesu prelijte sa 2,5 decilitara vode u što dodamo prstohvat soli. Pustite tečnost da provri, prekrijte posudu i lagano kuvajte 20 minuta. Nakon kuvanja, sadržaj procedite, te pijte po tri šoljice „čaja“ dnevno.

Čaj od korena maslačka:

Koren biljke osušite, zatim sitno isecite i sameljite. Sačuvajte prah za buduću upotrebu. Na dan pijte pola čajne kašičice uz čašu vode.