SVE NA JEDNOM MESTU: Šta se dešavalo Novaku Đokoviću i šta možemo da očekujemo u narednim danima? (VIDEO)

Novak Đoković je glavna tema svih svetskih medija u proteklih 72 sata, a to i ne čudi pošto se u Australiji našao u centru, do sada, neviđenog skandala.

printscreen

Ako imate utisak da ste nešto propustili u poslednja tri dana – ne brinite, nije ni čudo, jer su se informacije smenjivale praktično iz minuta u minut.

Sve je počelo, zapravo, još pre nekoliko meseci, kada je objavljeno da će uslov za učešće na Australijan Openu, a čitav svet je to odmah povezao upravo sa srspkim teniserom, jer on nikada nije otkrio svoj status.

Nagađalo se da li će se vakcinisati, da li će se takmičiti i samo nekoliko dana pre početka turnira – Novak je saopštio da će se takmičiti u Australiji. Kako? Uz medicinsko izuzeće, s obzirom na to da je već preležao koronavirus u proteklih šest meseci.

View this post on Instagram

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Navijači su se obradovali, protivnici verovatno ne, ali… Tek što je sleteo avionom u Australiji – skandal!

Australijske vlasti su ustanovile da Novak navodno nema ispravnu vizu, te su ga sprečili da uopšte uđe u zemlju, odnosno zadržali su ga na aerodromu.

Pritvor, oduzimanje ličnih stvari i telefona i odvajanje od članova tima… Agonija je trajala satima, informacija od njega nije bilo, da bi nakon nekoliko sati bilo poznato da mu Australija ne dozvoljava ulaz, te da imaju nameru da ga deportuju u Srbiju.

To se nije desilo i neće se desiti, barem do ponedeljka, prenosi Meridian Sport, jer je Novakov tim advokata uložio žalbu, a Sud doneo odluku da ne mogu da ga “proteraju” iz zemlje, dok se ne donese konačna presuda o njegovom slučaju.

Kako su objasnili članovi Novakove porodice, on je uredno podneo svu neophodnu dokumentaciju, nije prekršio nijedan zakon, a ipak – ne može na turnir.

Takože, navedeno je i da niko od članova Novakov tima zapravo nije komunicirao sa vlastima u Australiji, već da je to bio zadatak Australija Tenisa, koji je na isti način osigurao vizu Novaku i brojnim drugim teniserima, koji su takođe pristigli uz medicinsko izuzeće.

Njihova imena nijsu poznata za sada, ali jeste poznato da su svi oni bez ikakvih problema kročili na tlo Australije, za razliku od Đokovića, koji je i dalje u pritvoru.

Konačan epilog znaće se tek u ponedeljak, a u međuvremenu – u Srbiji je nastao pravi haos. Porodica Novaka Đokovića je održala vanrednu konferenciju za medije, na kojoj su govorili otac Srđan, majka Dijana i brat Đorđe, a potom su se svi zajedno uputili ka centru grada, gde je održan i protest.

Baš kada smo pomislili da se dan gasi i da se situacija smiruje – usledile su nove imformacije. Glavni krivac za čitavi haos je direktor Australijan Opena – Kreg Tajli, koji je na vreme obavešten o pravilima Australije od strane vlasti, ali… Negde se ipak desio propust.

Sve to, osim pravog skandala, koji je učinjen jednom od najboljih sportista današnjice, može uticati i na ATP listu.

Ambasadoru Australije u Srbiji Danijelu Emeriju danas je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije iskazan usmeni protest zbog tretmana kojem je u Melburnu izložen najbolji teniser sveta i državljanin Srbije Novak Đoković.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović izrazio je očekivanje da će ambasador Emeri uložiti lične napore kako bi Đokoviću bilo omogućeno da u smeštaju, koji je adekvatan za sportistu njegovog ranga, sačeka donošenja sudske odluke o tome da li može da boravi na tlu Australije, saopšteno je iz Ministarstva.

Srbija ne želi ni na koji način da utiče na predstojeću odluku australijske sudske vlasti, ali očekuje da izvršne vlasti te zemlje, u duhu dobrih bilateralnih odnosa Australije i Srbije, a u skladu sa svojim nadležnostima, dozvole Đokoviću da Božić provede u boljem smeštaju – rekao je Starović.