ISTIČE ROK ZA PROMENU GUMA: Evo šta je sve neophodno vašem automobilu tokom zime i KOLIKO TO KOŠTA

zimske gume
Pixabay.com

U periodu od 1. novembra do 1. aprila naredne godine, vozači u Srbiji su u obavezi da na svom automobilu imaju sve 4 zimske gume. Ovaj uslov važi u slučaju pogoršanih vremenskih prilika - prisustva snega, leda i susnežice na kolovozu. Za vozače, to je još samo jedan trošak više.

 

Promena guma nije obavezna dokle god je lepo vreme, ali stručnjaci upozoravaju da performanse “letnjih” pneumatika nisu adekvatne za vremenske prilike u ovom periodu godine.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja kažu da su zimske gume zbog svog hemijskog sastava mekše i bolje prijanjaju uz podlogu. Zbog toga je kočenje bezbednije.

Zakon propisuje korišćenje  pneumatika sa šarom od najmanje 4 milimetara dubine. Takođe, putnička i laka teretna vozila, od zimske opreme bi trebalo da poseduju lance za sneg. Teretna vozila i autobusi u svom prtljažniku moraju imati i lopatu.

Iako je ponuda zimskih pneumatika veoma raznovrsna, nabavka nije jeftina. Cena zavisi od dimenzija točka, a kreće se od 4 hiljade dinara pa niviše. Takođe, veliki broj vozača zamenu guma vrši u servisu, a za to je neophodno izdvojiti i do 900 dinara po točku.

Poslednjih nekoliko dana povećan je broj klijenata sa zahtevom zamene letnjih pneumatika zimskim. Sa niskim temperaturama, menjaju se performanse letnjih guma čiji je razmak u šarama manji jer se guma skuplja. Stoga je bitno promeniti gumu bez obzira na to da li je kolovoz prekriven snegom ili ledom – kaže za Dnevno.rs Aleksandar Adamović iz Auto-centra Adam. 

Uz to Adamović navodi da je sve veći broj vozača koji koristi usluge skladištenja guma, jer je zakon koji reguliše ovaj segment saobraćaja primorao vlasnike automobila da koriste 8 pneumatika tokom godine, a mnogi od njih nemaju adekvatan prostor i uslove za odlaganje.

 Oprema za zimu – Cene u dinarima

Zimske gume (po komadu):

4.000 – 60.000

Zamena guma (po točku):

500 – 900

Kočiona tečnost (0,25 l) :

220 – 700

Svećica : 200 – 1.000

Grejač: 600 – 1.000

Tečnost za pranje stakla (1 l): 200

Par metlica: 300 – 4.000

– Pojedini vozači se odlučuju za opciju korišćenja zimskih guma tokom čitave godine. Iako ušteda postoji, to se ne savetuje, jer u uslovima visoke temperature asfalta, zimska guma ima dužu putanju kočenja, a da ne govorimo o tome da ona u tom periodu gubi svojstva predviđena za zimsku vožnju – upozorava Adamović.

Prema famoznom članu 113, Zakona o bezbednosti saobraćaja, kazna za korišćenje letnih guma u pogoršanim vremenskim prilikama iznosi 20.000 dinara. U slučaju da vozač koji na svom automobilu ima letnje pneumatike izazove saobraćajnu nezgodu, preti mu kazna zatvora do 45 dana.

Lanci su neophodni na onim deonicama u kojima se izričito zahteva korišćenje zimske opreme, a kazna u slučaju neposedovanja lanaca iznosi 3000 dinara.

Stisnuti nametima, građani gledaju da uštede gde god mogu, pa i na auto opremi. Ipak, sa ovakvim kaznama to može da ih se obije o glavu. Zato je sigurnije (i isplativije) da odvojite novac za sva četiri zimska pneumatika, nego da rizikujete da platite višu kaznu i budete isključeni iz saobraćaja. Najvažnija stvar je da budete bezbedni u saobraćaju i da ne ugrožavate druge.