Iako se dosad većina proročanstava (naročito onih koja se tiču smaka sveta) nije ostvarila, u istoriji je zabeležena nekolicina slučajeva u kojima su stari vidovnjaci bili u pravu.

 

Predstavljamo vam deset najzanimljivijih ostvarenih predviđanja proroka:

11. septembar

Tragedija koja se dogodila 11. septembra 2001. kada su teroristi Al Kaide oteli putnički avion i srušili Svetski trgovinski centar odnela je mnogo života. Međutim, preživeo je Baret Nejlor koji je putujući na posao u Kule bliznakinje iznenada osetio poriv da se vrati kući. Poslušavši svoj unutrašnji glas, izbegao je smrt, a kada je došao kući, na televiziji je video svoje radno mesto u plamenu, piše The Sun.

Abraham Linkoln

 

Abraham Linkoln tačno je predvideo svoju smrt. Bivši predsednik SAD sanjao je da prisustvuje sahrani u Beloj kući. Kad je upitao koga sahranjuju, rečeno mu je: “Predsednika”. Njegov proročki san ostvario se nedugo potom.

Padovi aviona

 

Mnoga proročanstva francuskog filozofa Nostradamusa su se ostvarila. Njegova pisana predviđanja interpretirana su na različite načine, a mnogi smatraju da je predvideo čak i padove aviona.

Naime, njegove stihove u kojima govori o plamenim objektima koji padaju na Zemlju, mnogi su protumačili kao predviđanje padova aviona, mnogo pre nego što su letelice uopšte izmišljene.

Prvi svetski rat

Psihoanalitičar Karl Jung imao je zastrašujuće tačno predosećanje Prvog svetskog rata. U snu je video more krvi i rovove od Alpa do Severnog mora. Rat je počeo mesec dana posle njegovog sna.

Hitler

 

Nostradamus je navodno predvideo i Hitlera. Baš kao što se opisuje u njegovim proročanstvima, iz siromaštva se uzdigao moćan čovek na Istoku, koji je živeo u Nemačkoj i imao ogromnu ulogu u velikom ratu.

Nuklearne bombe

Nostradamus je predvideo i bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki kao i nestašicu hrane koja je nakon toga zavladala Japanom.

American Airlines DC-10 let 191

Izvesni Dejvid But je 1970. deset noći uzastopno sanjao rušenje aviona American Airlinesa. San ga je toliko progonio, da je čak kontaktirao kompaniju da je upozori na opasnost. Međutim, u snu mu se nije ukazao datum nesreće, pa je bio nemoćan da spreči tragediju koja se dogodila deset dana posle njegovog prvog proročkog sna. U padu aviona poginulo je 272 ljudi.

Titanik

 

Mnogi ljudi su tvrdili da su predvideli nesrećnu sudbinu Titanika, a među njima i En Vord, sobarica koja je odbila da se ukrca na brod jer je bila ubeđena da će se dogoditi nešto loše. To je bila njena najbolja odluka u životu, pošto su velike šanse da bi nastradala.

Uragan Katrina

Jedan monah imao je viziju da sa Zaliva u Luizijanu stiže velika katastrofa za koju zemlja nije pripremljena. Njegovo proročanstvo se ostvarilo kada je uragan Katrina pogodio Nju Orleans.

Veliki požar u Londonu

 

Još jedno Nostradamusovo proročanstvo bilo je vezano za veliki požar u Londonu. On je predvideo čak i godinu u kojoj će se dogoditi – 1666. Ipak, prema njegovoj viziji, u požaru je trebalo da nastrada na stotine ljudi, što se ipak nije desilo.loading...