7 teorija zavere koje su bile istinite!

apokalipsa
pixabay.com

Ponekad su teoretičare zavera nazivali običnim ludacima, ali postoje brojne stvari koje su jedino oni uočili

 

Toretičare zavera često nazivaju ludacima koji iz svoje dosade izmišljaju nategnute teorije kopajući stvari i izvlačeći ih iz konteksta, a iako to možda ponekad može biti i slučaj, sledeći primeri će vam dokazati kako se upravo tim stavom vlade i moćnici pokušavaju izvući iz nezgodnih situacija. Lakše je optužiti nekoga da je lud, nego otkriti mračne tajne, ali ove su se ipak obelodanjene.

Pitanje je koliko je još takvih teorija za koje će vreme pokazati pravu istinu.

1. Testiranja bolesti na ljudima

 Američka je vlada od 1932 do 1972 vodila tajni eksperiment u kojem su 400 Afroamerikanaca zarazili sifilisom bez njihovog znanja, a kamoli pristanka. Muškarcima su rekli da imaju “lošu krv” umesto da ih obaveste kako su zaraženi polnom bolesti i da ih leče od nje. Cilj studije je bio pronaći da li sifilis drugačije deluje na crnce od belaca, a do završetka studije samo je 74  ispitanika ostalo živo.

2. Projekt MK-ULTA

Portal Wired ponudio je dokaze o tome kako su u ovom projektu agenti američke CIA-e ljudskim subjektima davali razne koktele lekova s ciljem isprobavanja tehnika kontrole uma i pronalaskom seruma istine koji će kasnije koristiti na neprijateljima države. Takođe, želeli su stvoriti i tzv. pilule za amenziju, a koristili su se i terapijom eletrošokova hipnozom, subliminalnim uveravanjem i tehnikama izolacije. Ovaj se program spominje u knjizi “Muškarci koji bulje u koze”, po kojoj je kasnije nastao i istoimeni film sa Džordž Klunijem u glavnoj ulozi.

3. Operacija “Spajalica”

 Adolf Hitler sigurno ni u najgoroj noćnoj mori nije mogao zamisliti da će stotine njegovih naučnika nakon Drugog svetskog rata postati američki građani i pomoći SAD-u da postane tehnološka velesila. Nakon Drugog svetskog rata SAD je htela povećati tehnološku i naučnu prednost nad drugim zemljama. Stoga su odlučili da iskoriste znanje nacističkih naučnika i zaposle ih kod sebe. Tajna operacija američke vlade nazvana je “Operacija Spajalica” a cilj je bio da se domogne naučnika iz poražene nacističke Nemačke.To su bili najveći stručnjaci iz nacističke ratne industrije, medicine i odela hemijskog oružja. Pretpostavka je bila – ako ih ne uzmemo mi, uzeće ih Rusi. Skoro 1600 darovitih i uspešnih nacističkih naučnika, lekara i inženjera dobilo je vize, postali su američki državljani i do kraja života lagodno živeli zahvaljujući američkoj vojsci koja je radila na lažiranju nacističkih biografija te od Hitlerovih bliskih saradnika napravila uzorne američke građane.

Pogledajte video:

4. Lažno svedočenje pred Kongresom

Najira, 15-godišnja djevojčica iz Kuvajta, 1990. je svedočila pred američkim Kongresom kako je videla da irački vojnici izvlače decu iz inkubatora u bolnici i bacaju ih na pod. Kasnije je istraga pokazala da je svedočenje organizovao PR kompanije Hill & Knowlton, a da je Najrakći kuvajtskog veleposlanika u SAD-u, pisao je The New York Times. Isprva je Amnesty International potvrdio devojčin iskaz. Ali nakon ponovljene istrage,  organizacije za ljudska prava promenile su svoj stav. Cilj je bio ubrzavanje američke akcije u Zalivskom ratu.

5. Hillsborough

Dana 15. aprila 1989., 96 Liverpulovih navijača zdrobljeno je u stampedu i više od stotinu njih je povređeno dok su gledali utakmicu polufinala na stadionu Hilsborou. Penzionisani sudija je 2011. govorio porodicama  stradalih da su teorije zavera o tome čija je sve krivica za događaj glupost, ali istina je izašla na videlo nakon pune 23 godine – za tragediju je ipak bila kriva policija, a ne navijači. Više od dvdeset godina porodice žrtava vodile su kampanju da se objave dokumenti koji bi dali uvid u nesreću, odnosno propuste policije u njenom sprečavanju ili ublažavanju posledica. Kada su objavljeni rezultati nezavisne istrage zasnovane na proučavanju više od 400.000 dokumenata, sve sumnje ogorčenih porodica su potvrđene. Među njima su i policijski izvještaji s rukom pisanim komentarima “ukloni poslednju stranicu”, “ukloni posljednji odlomak” i “prepravljeno na zahtev”.

6. Otrovali su alkohol za vrijeme prohibicije

SAD je 18. amandmanom u januaru 1920. zabranio proizvodnju, prodaju i transport alkohola – ali ne i njegovu konzumaciju. Uprkos naporima vlade, problem alkoholizma zapravo je narastao u tom razdoblju. Do sredine 1927. vlada SAD-a stavljala je smrtonosne hemikalije u alkohol. Pre je koristila metil alkohol, ali posle su odlučili stavljati kerozin, hloroform i aceton zbog čega je konzumacija alkohola postala još teža. Iako je glavni patolog u Njujorku Čarls Noris pokušao upozoriti javnost, 1926. otrovni alkohol ubio je 400 ljudi u Njujorku. Sledeće godine ih je umrlo još 700.

7. Operacija Northwoods

Ovo je bio američki plan iz doba Hladnog rata. Oni su nameravali izlažirati razne napade širom SAD-a za koje bi potom optužili Kubu, koju bi potom napali i uništili, a pritom imali svetsku podršku. Iako su pronađeni i objavljeni dokumenti o tome, na sreću plan nikad nije realizovan.