AKO STE KRENULI U VELIKU BRITANIJU – PAZITE SE: Ovi UVRNUTI zakoni su i te kako na snazi!

Kraljica Elizabeta
Wikipedia.org

Čuvena evropska monarhija "gaji" zakone koji će vas zasmejati do suza, ali čini nam se da ne bi valjalo da ih prekršite.

 

Svojevremeno se ceo svet smejao činjenici da u Velikoj Britaniji i dalje važi da svaki taksi mora da nosi balu sena za svog konja, ali to nije jedini “neobični” zakon koji je i dalje aktuelan.

Jedan doktorant sa Kembridža napravio je listu najzabavnijih zakona koji postoje na “Ostrvu”.

– Svaki nasukani kitovi moraju se ponuditi vladajućem monarhu. Tako da, ukoliko naiđete na nasukanog kita, zbog ovog zakona iz 1322. godine, nemojte ni pomišljati na to da ga nosite kući.

 

– Niko ne sme da uveze krompir iz Poljske bez napismene dozvole. Ako sumnjate u to da je krompir koji uvozite zapravo iz Poljske, batalite ga. Ovaj zakon je na snazi od 2004. godine, kada je uvezeno dosta zaraženog krompira iz ove države.

– Nezakonito je biti pijan u pabu. Još od 1872. godine na snazi je ovaj prilično neuspeo zakon.

– Ne smete nositi daske trotoarom. Osim ako ne istovarate “kočiju”, od 1839. godine zabranjeno je da šetkate unaokolo sa daskama jer možete da napravite gužvu.

– Članovi parlamenta ne smeju nositi oklop na zasedanju. Jeste nezgodno, ali svi političari moraju da poskidaju oklope i šlemove pre nego što parlament zasedne… Još od 1313. godine moraju da budu “nezaštićeni” na sednicama.

– Nezakonito je tresti tepihe i krpe. Od 1839. godine zabranjeno vam je da tresete tepihe i krpe da ne biste prljali grad. Ipak, ako pre 8 ujutru istresete otirač – to je u redu.

– Sankanje je zakonom zabranjeno! Još od davne 1847. godine zabranjeno je sankati se niz sneg i led. Dobro razmislite pre nego što sa porodicom sednete na sanke i postanete najgori mogući kriminalci.

 loading...