Čuvena evropska monarhija "gaji" zakone koji će vas zasmejati do suza, ali čini nam se da ne bi valjalo da ih prekršite.

 

Svojevremeno se ceo svet smejao činjenici da u Velikoj Britaniji i dalje važi da svaki taksi mora da nosi balu sena za svog konja, ali to nije jedini “neobični” zakon koji je i dalje aktuelan.

Jedan doktorant sa Kembridža napravio je listu najzabavnijih zakona koji postoje na “Ostrvu”.

– Svaki nasukani kitovi moraju se ponuditi vladajućem monarhu. Tako da, ukoliko naiđete na nasukanog kita, zbog ovog zakona iz 1322. godine, nemojte ni pomišljati na to da ga nosite kući.

 

– Niko ne sme da uveze krompir iz Poljske bez napismene dozvole. Ako sumnjate u to da je krompir koji uvozite zapravo iz Poljske, batalite ga. Ovaj zakon je na snazi od 2004. godine, kada je uvezeno dosta zaraženog krompira iz ove države.

– Nezakonito je biti pijan u pabu. Još od 1872. godine na snazi je ovaj prilično neuspeo zakon.

– Ne smete nositi daske trotoarom. Osim ako ne istovarate “kočiju”, od 1839. godine zabranjeno je da šetkate unaokolo sa daskama jer možete da napravite gužvu.

– Članovi parlamenta ne smeju nositi oklop na zasedanju. Jeste nezgodno, ali svi političari moraju da poskidaju oklope i šlemove pre nego što parlament zasedne… Još od 1313. godine moraju da budu “nezaštićeni” na sednicama.

– Nezakonito je tresti tepihe i krpe. Od 1839. godine zabranjeno vam je da tresete tepihe i krpe da ne biste prljali grad. Ipak, ako pre 8 ujutru istresete otirač – to je u redu.

– Sankanje je zakonom zabranjeno! Još od davne 1847. godine zabranjeno je sankati se niz sneg i led. Dobro razmislite pre nego što sa porodicom sednete na sanke i postanete najgori mogući kriminalci.