AVIONI BEZ PILOTA, MAŠINE SA KOJIMA SE PRIČA…: Ovako će svet izgledati za samo TRIDESET GODINA!

buducnost
Pixabay.com

Naučnici Pentagonove agencije za napredna istraživanja predviđaju da za samo trideset godina nećemo moći da prepoznamo svet!

 

Svet će nam već za 30 godina biti teško prepoznatljiv, predviđaju  stručnjaci iz DARPA-e, Pentagonove agencije za napredna istraživanja. Naučnici DARPA-e zamišljaju budućnost u kojoj ćemo doći do trenutka da ćemo stvari oko sebe moći kontrolisati mislima!

Zamislite svet u kojme možete koristiti misli da bi upravljali stvarima u kući, ili da komunicirate s prijateljima samo koristeći moždanu aktivnost – kaže naučnik Džastin Sančez, a prenosi Business Insider. DARPA i sada radi na  ovom području, a neki od primera napretka na ovom području su implantati kojima se mogu mislima kontrolisati proteze. 

Geološkinja Stefani Tompkins je u prilog ovome rekla kako ćemo moći graditi kuće i zgrade koje su jako čvrste, a u istovremeno ekstremno lagane. Bivša astronautkinja Pem Melroj je rekla da će se promeniti odnos sa mašinama, pa tako misli da ćemo doći do vremena u kojem ćemo moći jednostavno razgovarati sa njima, ili pritisnuti dugme kako bi mašina inteligentnije obavila posao. Pojasnila je kako danas pilot mora da uradi niz radnji da bi pripremio avion za sletanje, a sve to mora da uradi prema utvrđenom redosledu. Ona zamišlja da bi u budućnosti sletanje aviona moglo biti jednostavno kao kad pilot kaže stjuardesama da se pripreme za sletanje, a avion bi tada obavio sav posao sam. Ona čak predviđa da možda neće ni biti potrebno prisustvo pilota!

Ova agencija je zaslužna za ogroman broj inovacija u robotici, razvoj interneta, navigacija, oružja, a upravo bi robotika i veštačka inteligencija nastavkom razvoja trebale da  promene mnoge industrije. Bespilotne letelice bi trebalo da počnu da se koriste i u civilnoj primeni, dok bi samovozeći autmobili trebali svakodnevnu vožnju prema poslu da učinepodnošljivijom!

U ovom videu naučnici iz agencije DARPA-e objašnjavaju kako zamišljaju svet u kome za 30 godina, između ostalog, nećemo moći prepoznati materijale koji nas okružuju.