BAŠ SE NAMUČIO: Čovek je štucao 40 PUTA U MINUTU

Usta
Pixabay.com

Čarls Ozborn iz Ajove je od 97 godina života štucao punih 68 godina.

 

Sve je počelo 5. juna 1922. godine, kada se Čarls spremao da iseče svinju tešku više od 150 kilograma. Životinja je pala na Čarlsa pri podizanju, i u tom trenutku Čarls ništa nije osetio, ali mu je lekar kasnije rekao da je tom prilikom povredio sićušan krvni sud u mozgu.

– Posledica toga bila je povreda malog dela mozga koji je odgovoran za štucanje – rekao je dr Terens Entoni, koji je lečio Ozborna pri kraju njegovog života.

Na samom početku, Ozborn bi, u proseku, štucnuo 40 puta u minutu. Kako su godine prolazile, taj broj se smanjivao, pa je u jednom trenutku štucao po 20 puta u minutu, sve dok iznenada u poslednjoj godini njegovog života štucavica nije potpuno prestala.

HIT MEĐU ŽENAMA: Tehnika ‘Medenog uvijanja’ topi salo sa kritičnih delova tela

Procenjeno je da je u životu štucao više od 430 miliona puta. Čarls Ozborn naučio je da živi s ovom neprijatnošću – lekari klinike “Mejo” objasnili su mu kako da “priguši” zvuk štucanja, a taj metod podrazumevao je pažljivo disanje između štucanja.

Interesantno, to nije posebno ometalo njegov život. Ženio se dva puta i imao osmoro dece, a jedini veći problem bilo je gutanje hrane u poznom dobu, kada je morao da pasira sve namirnice.