Bizaran poremećaj: Nakon nesreće na biciklu ova žena je morala da se razvede

Jedna obična nesreća ovu ženu je dovela do razvoda.

Šarlot Self (45) bila je u srećnom braku 20 godina, a onda je doživela nesreću koja joj je promenila ceo život. Naime, ona je vozeći biciklu naletela na otvoren šaht, pa je pala i udarila glavu. Posledica toga je poremećaj pod imenom anosmija, što znači da joj je sada čulo mirisa oštećeno za 70 odsto.

To je ostavilo snažnu posledicu na njen brak jer se, kako tvrdi, odljubila od svog muža Dankana:

– Uvek sam bila u stanju da prepoznam Dankanov miris – zbog njega sam se osećala sigurnom, voljenom, i to je ono što me je podsvesno privlačilo njemu. Međutim, sada, kada sam ostala bez čula mirisa, više ne osećam ništa. Kao da grlim jastuk – ispričala je Šarlot.

Anosmija nije tako redak poremećaj – više od 200.000 žitelja Velike Britanije pati od njega. Oko 30 odsto slučajeva izazvano je povredom glave, dok je ostatak obolelih ovaj poremećaj dobio zbog infekcija disajnih puteva ili neuroloških poremećaja poput Parkinsonove bolesti. Hemoterapija i određeni lekovi takođe mogu da izazovu ovaj poremećaj.

Kako Šarlot kaže, trudila se da nastavi sa normalnim životom ali je patila zato što ne može da oseti miris svog muža, dece ili prirode.

– Često bi me i prijatelji nesvesno povredili na nekim okupljanjima kada bi mi nudili neki začin ili nešto slično, zaboravljajući da ne mogu da osetim miris ni ukus. Oni bi se zatim nasmejali i rekli mi da se makar neću ugojiti pošto me ništa ne privlači jelu, dok sam ja patila zbog toga – priča Šarlot.

Kako kaže, pokušala je da održi svoj brak, ali nije uspela. Pri kraju ljubavi prebacila se iz spavaće u dnevnu sobu, a definitivan razlaz usledio je u februaru 2013. godine.

– Volela bih da bar nisam uzimala svoja čula zdravo za gotovo.Sada, ne samo što sam lišena mnogih uživanja, već sam i razorila svoj brak – zaključuje očajna Šarlot.