BIZARNA PRIČA PARA IZ ISTRE: Brak im propao zbog “prevelikog alata”, razvod odobrio papa lično!

Par je tako na kraju dobio dopuštenje Svetog Oca za razvod braka. Danas su oboje srećni sa novim partnerima “odgovarajućih dimenzija”, u braku su i imaju decu.

Pixabay

Potresna priča  para iz jedne istarske župe okončana je takozvanim crkvenim razvodom braka, nekada vrlo komplikovanim postupkom u kojem razvod na kraju odobrava sam Papa. Postupak je nedavno pojednostavljen, zahvaljujući inicijativi pape Franje, ali slučaj nesrećnog istarskog para, kome je dimenzija muškarčevog polnog organa bila nesavladiva prepreka na putu do srećnog zajedničkog života, jedinstven je i u svetskim razmerama.

Sveštenik koji je venčao par u jednoj maloj istarskoj župi svedoči o ovoj tužnoj i neprijatnoj epizodi mladog para (skrivajući njihov identitet), želeći tako da ih upozori na sve moguće prepreke koje bi se, od prve bračne noći, mogle naći pred njima.

Kad mlade vernike koji se pripremaju za čin venčanja želi da poduči bračnim problemima i “valjanim razlozima za odvajanje parova od stola i postelje” pojašnjava da ono što mnogi spominju kao fizičku prednost kod muškarca može biti velika prepreka uspešnoga braka. Naravno, reč je o predimenzioniranom muškom polnom organu zbog čega ni istarski par nije uspevao da konzumira brak.

Par je tako na kraju dobio dopuštenje Svetog Oca za razvod braka. Danas su, kažu poznanici, oboje srećni sa novim partnerima “odgovarajućih dimenzija”, i imaju  decu. Zanimljivo, u istoj maloj župi “crkveni razvod” odobren je za još dva para u poslednjih 15-ak godina.

Crkva mora najmanje deset godina skrivati sve detalje o razvodu brakova pod njenim okriljem. Nemogućnost konzumiranja braka svakako jeste problem za koji i Vatikan ima razumevanja.

Na stranicama Međubiskupskog suda navode “12 kanonskih prepreka božanskog ili crkvenog prava koje čine osobu nesposobnom za valjano sklapanje ženidbe”. Među njima, doduše, nema problema odgovarajućih dimenzija, ali jeste izrekom navedena “trajna polna nemoć”.

Bez pravnih temelja i dokaza parovi ne mogu ni predati zahtev za pokretanje parnice.

Ženidba može biti razrešena samo onda kad bračni drugovi nisu “međusobno na ljudski način izvršili bračni čin prikladan za rađanje dece kojim bračni drugovi postaju jedno telo”, tumači se u crkvenim dokumentima.