BOLNICA U NJUJORKU KRIJE TAJNE: Doktorke u njoj izvršavaju SAMOUBISTVO, a niko još ne zna ZAŠTO

Ordinacija
Pixabay.com

Naizgled sasvim obična bolnica Sveti Luka na Mehnetnu u Njujorku krije zapravo mračnu tajnu i ni po koju cenu ne želi da je podeli sa javnošću.

 

Naime, sredinom januara 2017. žena je skočila u smrt sa 33. sprata zgrade na Vest sajdu koja se nalazi tačno preko puta pomenute bolnice.

Ime nastradale žene je doktorka Džomun. Na dan kada je skočila sa višespratnice u smrt bio je svega treći dan otkako je počela da radi kao nefrolog u bolnici Sveti Luka. Mnoge njene kolege posmatrale su čin samoubistva preko puta ulice, iz same bolnice.

Ta smrt ekstremno je tragična za sve koji su poznavali doktorku. Međutim, to nije jedino samoubistvo koje su počinile žene doktorke u Svetom Luki. U martu 2016, nakon godinu dana rada u bolnici ubila se Eša Bijačo, a samo nekoliko meseci kasnije, u avgustu iste godine, život je sebi oduzela i studentkinja četvrte godine medicine Ketrin Staskavadž.

Administracija bolnice je, po svemu sudeći, učinila vrlo malo da pomogne zaposlenima da se suoče sa tragičnim gubicima, a nije istražila ni okolnosti koje su dovele do toga da tri mlade žene, sa obećavajućim karijerama, skoče u smrt.

Ćuteći o samoubistvima i ignorišući problem, bolnica pokušava sebe da sačuva lošeg publiciteta. Ali, to će samo pogoršati problem. Gurajući tri tragične smrti pod tepih bez valjane istrage o radnom okruženju mladih doktorki, ili bez pružanja pomoći ostalim zaposlenima, takav scenario mogao bi nastaviti da se ponavlja.

Nikavi detalji nisu obajvaljeni

Bolnica je osoblju poslala samo zvaničan mejl obaveštenja o smrti bez ikakvih detalja. Administracija je čak zamolila i jedog zaposlenog da obriše post na Fejsbuku koji se ticao smrti doktorke Džomun, prenosi “refinery29.com”.

Prema američkoj Fondaciji za prevenciju samoubistva, stopa suicida među muškarcima doktorima viša je 1,41 put u odnosu na stopu među generalnom muškom populacijom.

Kod žena, rizik je 2,27 puta veći. To može imati veze sa enormnim stresom i prekovremenim radom kojima su doktori izloženi na poslu, ili čak i pritisku sa kojim se suočavaju svakoga dana.

U situaciji gde ljudi posvećuju svoje živote spasavajući tuđe, moramo se postarati da se i o njima vodi računa, navode američki mediji pozivajući administraciju bolnice Sveti Luka da detaljno ispita samoubistva koja su se dogodila pod čudnim okolnostima, a ne da se ponašaju kao da se nikad nisu dogodila.

Bolnica se nedavno suočila sa još jednim skandalom kada je tužena jer je kompaniji za koju je jedan pacijent radio otkrila da on boluje od HIV-a nakon čega je mladić bio stigmatizovan na poslu i morao je da da otkaz.
 loading...