Čovek proglašen mrtvim i kremiran, a onda se ŽIV VRATIO KUĆI

Kovčeg mrtvačnica
Foter/Kojotisko / photo on flickr

Jedan sredovečni čovek koji je proglašen mrtvim pre četiri godine živ se vratio u svoje selo u Kini.

 

Ma Đejsang je patio od mentalnih bolesti i bez traga je nestao 2009. Tek 2012. policija je pronašla telo za koje je DNK analiza pokazala da se “ne može isključiti mogućnost da neimenovano telo i Ma Đesjang imaju istog oca”.

Porodica je kremirala telo i pepeo sahranili u selu Tanđelong u provinciji Hunan, a slučaj nestanka smatran je rešenim. Porodica je potrošila mnogo novca za spomenik i toteme oko groba kako bi ga “zmajevi, feniksi i dva zlatna lava čuvali u zagrobnom životu”.

Međutim, Ma se 22. decembra prošle godine na zaprepaštenje članova porodice, vrtio kući. Ispričao je da je bio kidnapovan i prodat ilegalnoj fabrici za proizvodnju cigala, gde je radio kao rob.

Radio je tri godine, a onda otpušten zbog zdravstvenih problema. Nekoliko meseci je bio beskućnik na ulicama Hengjanga, a kasnije je primljen u prihvatilište, u kom je za adresu prebivališta dao podatke o svojoj rodnoj kući.

Policija je zatim kontaktirala mesnu zajednicu koja je organizovala njegov povratak.

Nije poznato zašto ga je policija proglasila mrtvim, naročito zato što DNK analize nisu direktno potvrdile identitet žrtve.

Porodica Đesjanga oseća se poniženom što je organizovala sahranu živog srodnika, što je veliki tabu u ruralnoj Kini. Osim toga, brinu se i za porodicu osobe koja i dalje počiva u njihovoj porodičnoj grobnici.

– Njegova porodica ga verovatno traži godinama. Njemu je još gore jer je na drugom svetu bez svog pravog imena – kaže jedan od članova Đesjangove porodice.

Inače, Ma je 7. februara posetio “sopstveni” grob, kako bi obeležio četvrtu godišnjicu smrti nepoznate žrtve saobraćajne nesreće.