CRNI DANI SU PRED NAMA: “Na Zemlji će vladati VEČNA SUŠA, okeani će porasti, a život masovno izumirati”

Očekuje se da će klima na Zemlji 2030. godine biti kao što je bila pre tri miliona godina - pišu istraživači u studiji objavljenoj u ponedeljak u časopisu Američke naučne akademije (PNAS).

Zagađenje
Beta

Taj period je sredina Pliocena, kada je na Zemlji bila suša, Severna i Južna Amerika se još nisu spojile, Grenland još nije bio zamrznut, a nivo okeana je bio 18 metara viši nego što je sada. Prosečna temperatura je tada bila 1,8 do 3,6 stepeni Celzijusa iznad sadašnje.

– Idemo ka veoma dramatičnim promenama u izuzetno kratkom vremenu – rekao je Džek Vilijams, profesor nauke o Zemlji i stručnjak za paleo-ekologiju i klimatologiju na Univerzitetu u Viskonsinu, u gradu Medisonu.

Naučnici šokirali javnost: Sve se već desilo i desiće se ponovo, čeka nas MASOVNO IZUMIRANJE životinja

Ako se ispuštanje ugljendioksida u atmosferu nastavi kakvo je sada, istraživači procjenjuju da će se do 2150. godine Zemlja vratiti na stanje u kojem je bila pre 50 miliona godina, u zoru evolucije prvih sisara, kada su već davno bili izumrli dinosaurusi (pre 65 miliona godina).

– Zaleđenim kapama na polovima Zemlje dugo treba da se otope, tako da Grenland neće ponovo postati zelen već u sledećem veku – rekao je Viliams za AFP, a za to vreme nivo okeana neće porasti svih 18 metara.

Ali, iako je tako, iznenadno zagrevanja će iznenaditi žive vrste kojima su milioni godina bili potrebni da se razviju u sadašnju formu.

– Mnoge vrste će zato nestati. To ukazuje kako možemo da utičemo na svoju istoriju i na istoriju Zemlji: tako da razumemo sadašnje promene i prilagodimo se – primećuje koautor studije.