ČUDESAN PRIZOR U OPERACIONOJ SALI: Hirurzi pacijentu uklonili bubreg težak 7,4 kilograma (FOTO)

Težina uklonjenog bubrega jednaka je težini dvoje prosečne novorođenčadi.

Lekari operacija
Pixabay.com

Veruje se da je reč o najvećem bubregu ikada uklonjenom jednom pacijentu u Indiji.

Primera radi, bubreg obično teži između 120 i 150 grama.

Pacijent je bolovao od autosomno dominantne policistične bolesti bubrega koja rezultira rastom cisti na tom organu, piše BBC.

Hirurg koji je učestvovao u operativnom zahvatu kazao je da su veliki bubrezi uobičajena pojava kod pacijenata koji boluju od spomenute bolesti. Međutim, dr Sašin Kathuria, iz bolnice Sir Ganga Ram u Nju Delhiju je pojasnio da doktori, generalno, nikada ne uklanjaju organ ako nema simptoma infekcije i unutrašnjeg krvarenja, jer oni ipak donekle obavljaju funkciju filtriranja u organizmu.

U slučaju operisanog pacijenta razvila se infekcija koja nije reagovala na antibiotike, a veličina bubrega otežavala mu je disanje.

Do sada je rekordna težina bubrega upisana u Ginisovu knjigu rekorda iznosila 4,5 kg, ali u nekim se medicinskim časopisima navodi podatak o bubregu uklonjenom pacijentu iz SAD-a teškom čak 9 kg, takođe o još jednom koji je operisan u Holandiji, a težio je 8,7 kg.

Dr Kathuria je izjavio da on i njegove kolege još nisu odlučili hoće li podatak izneti Ginisovoj komisiji kao potencijalni svetski rekord, ali je dodao da razmatraju tu mogućnost.