DA SE OVO NIKADA NE DESI! Evo koliko ATOMSKIH BOMBI je potrebno baciti da bi nastao SMAK SVETA

Veliki nuklearni napad na neku zemlju imao bi razorne posledice i po agresora, otkrila je nova studija u kojoj su naučnici pokušali da istraže koji je granični broj nuklearnih projektila posle koje bi mogao da nastane globalni haos.

Atomska bomba
Wikipedia

Došli su do broja 100. To je prilično malo kada se zna da nuklearne sile, u celom svetu, poseduju oko 15.000 projektila. Čak i u najboljem slučaju, veliki napad bi imao globalne posledice sa milionima mrtvih u prvom udaru i masovnim nestašicama i glađu, koje bi usledile, piše Dejli Mejl.

Pošto nuklearne projektile poseduje devet država, istraživači u studiji, objavljenoj u časopisu Sejfti, navode da bi broj projektila trebalo da bude smanjen na 900, odnosno 100 po državi.

I to, međutim, kad se zna kolika je snaga nuklearnih projektila, koji mogu da izbrišu cele gradove, predstavlja ogroman broj, tako da bi idealna situacija bila kad bi svaka zemlja taj broj svela na nulu.

– Sa 100 projektila i dalje imamo nuklearno odvraćanje, ali izbegavamo verovatne posledice koje bi mogle da unište i sopstveno stanovništvo – smatra Džošua Pirs sa Tehnološkog univerziteta u Mičigenu.

On dodaje da bi posledice udara 1.000 projektila, i to bez odmazde, ubile 50 puta više ljudi nego što ih je poginulo u napadu 11. septembra 2001. godine u Njujorku.

Istraživači su analizirali scenario o napadu sa 7.000, 1.000 ili sa 100 projektila, kao i posledice po okolinu, koje bi pogodile i populaciju zemlje koja je napala. Samo 100 projektila bačenih na gusto naseljeno područje Kine, u hipotetičnom scenariju, ubilo bi više od 30 miliona ljudi.

Takav napad bi doveo do pada temperatura i padavina i uništio ozonski omotač. Drastično bi pala proizvodnja hrane, a uništena bi bila i industrija koja bi u nekim slučajevima mogla potpuno da stane.

Pirs upozorava i da bi manjak hrane i glad doveli do nasilja koje bi moglo da odnese ogroman broj novih života.

Uz sve to, studija je rađena na primeru hipotetičke upotrebe bombi od 15 kilotona, što je otprilike snaga bombe bačene na Hirošimu 1945. godine. Današnji nuklearni projektili daleko su snažniji, a snaga im često dostiže od 100 do 500 kilotona, prenosi Gizmodo.