DEVOJKA IZ PAKLA: Fotografije rituala objavljuje na Instagramu i hvali se veštičarenjem! (FOTO)

Heder Blenčard odlučila je da umesto ludog provoda u gradu, noć provede u udobnosti svoje kuće u malom selu. Ali umesto opuštanja uz čašu vina i omiljeni film, ova tridesetčetvorogodišnja veštica baca čini.

printscreen/instagram.com/h_blanchard_

Svaki svoj korak Heder pažljivo beleži kamerom, a fotografije rituala se objavljuju na Instagramu uz obavezan hashtag #witchy. Brza Google pretraga otkriva da nije sama. Zapravo, više od 398.000 objava su tagovane na isti način.

Heder je veštica, i kao i mnoge druge moderne veštice, savršenu platformu za okupljanje su pronašle u Instagramu, Fejsbuku i drugim društvenim medijima.

– Stvorile smo pravu zajednicu koja nam pomaže da međusobno razgovaramo, delimo čarolije i razmenjujemo iskustva. Dolazimo iz svih slojeva društva i postale smo pravo sestrinstvo – kaže Heder koja se za veštičarenje prvi put zainteresovala kao tinejdžerka.

Aloha 🌸 #oahu #hawaii

A post shared by Heather Blanchard (@h_blanchard_) on

Nakon što je posetila lokalnu prodavnicu koja je u ponudi imala razne kristale i knjige o magiji, Heder odlučuje da isproba jednostavnu čaroliju za podizanje samopouzdanja. Ritual je bio jednostavan – trebalo je samo zapaliti jednu sveću i tamjan i izgovarati kratku mantru.

– Kada sam imala 16 godina, napravila sam jedan ritual pre odlaska na intervju za posao konobarice. Upalila sam plavu sveću, pogledala se u ogledalo i 25 puta ponavljala: “Dobiću ovaj posao”. I upalilo je! – tvrdi Heder.

– Iznenadila sam se kada sam videla da postoji snažna zajednica modernih veštica. U novembru 2015. godine dobila sam poziv od jedne žene da dođem na njeno “magično imanje” u Njujorku. Zajedno smo provele četiri dana razmenjujući magijske recepte, i obavljajući rituale. Na komadić papira smo zapisale sve ono čega bismo se želele rešiti u životu, i zatim smo papiriće spalili na velikoj lomači – kaže Heder.

Good morning New York! 🍁🗽#newyork #flatironbuilding #empirestatebuilding

A post shared by Heather Blanchard (@h_blanchard_) on

– Shvatila sam da su Fejsbuk objave i fotografije na Instagramu najbolji način da ljude upoznam sa svojim interesovanjem i mestima gde se svi zainteresovani mogu okupljati. Nedavno sam objavila fotografiju svetog oltara koji sam sama izgradila u praznoj sobi moje kuće, koja sada izgleda kao prava soba za meditaciju, a ne kao nešto iz horor filmova. Želela sam da svi vide da magija ne mora biti zla i strašna. Srećom, reakcije su bile veoma pozitivne i dobila sam punu podršku svojih prijatelja – kazuje Heder.

– Sociolozi koji su se bavili proučavanjem fenomena modernih veštica kažu da je veštičarenje zahvaljujući medijima postalo popularnije nego ikada pre. Zahvaljujući dobrim foto filterima i privlačnim tagovanjem, apsolutno sve se može predstaviti kao ultra-moderno i u trendu, i u tome je najveća magija društvenih mreža – smatra Heather.

Heder se više puta suočavala sa oštrim reakcijama skeptika.

– Dešavalo se nekoliko puta da mi na ulici prilaze ljudi koji mi u lice viču da se manem gluposti i počnem da čitam Bibliju. Nikada nisam ulazila u sukob s njima jer znam da od mene samo želeda izvuku neku reakciju. Nažalost, javnost još uvek veštičarenje usko povezuje sa satanizmom, a filmovi dolivaju ulje na vatru – dodaje Heder.loading...