DVE BEBE PROGLAŠENE SVETSKIM ČUDOM: Majka zatrudnela dva puta za 10 dana

Trudnoća
Freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Zatrudnela sam, ali je moje telo spontano otpustilo još jednu jajnu ćeliju koja je deset dana kasnije takođe oplođena, kaže Hil.

 

Kejt Hil je imala tako neobičnu trudnoću, da su lekari njene ćerke nazvali “svetskim čudima”.

Majka iz Brizbejna dugo nije mogla da ostane u drugom stanju zbog sindroma policističnih jajnika, hormonskog stanja koje joj je blokiralo ovulaciju. Kada se podvrgla hormonskim terapijama zatrudnela je, ne jednom, nego dva puta i to u razmaku od deset dana.

Superfetacija, odnosno začeće koje se dešava nedugo nakon što je žena već začela, toliko je redak medicinski fenomen, da postoji samo deset zabeleženih slučajeva u istoriji medicine.

“Zatrudnela sam, ali je moje telo spontano otpustilo još jednu jajnu ćeliju koja je deset dana kasnije takođe oplođena”, kaže Hil.

“Ono što ovaj slučaj čini još ređim je taj što smo suprug i ja imali samo jedan odnos, ali je njegov spermatozoid preživeo deset dana i oplodio drugu jajnu ćeliju”.

U prvom začeću, stvorena su dva embriona, a u drugom jedan. Nažalost, Hil i njen suprug izgubili su jedan od njih, a dve devojčice, Šarlot i Olivija rođene su dva dana pre nego što je srećnoj mami bio zakazan carski rez.

Sada imaju deset meseci i, kako njihova mama kaže, čine je “najsrećnijom na svetu”.loading...