EKSPERIMENT KOJI DIŽE KOSU NA GLAVI: Kada vide šta su naučnici sada uradili svinjama LJUDI SE ZGROZE

Svinjica
Pixabay.com

Svinjski mozgovi prvi put su uspešno očuvani u životu van tela tokom novog kontroverznog eksperimenta koji bi ljudima jednog dana mogao da omogući besmrtnost.

 

Mozgovi više od stotinu svinja uspeli su da prežive do 36 sati nakon što su glave životinja bile dekapitovane, saopštili su istraživači sa Univerziteta Jejl.

Novi eksperiment mogao bi da otvori put transplantaciji mozga i omogući ljudima u budućnosti da postanu besmrtni povezivanjem njihovih mozgova sa veštačkim sistemima koji bi ih održavali u životu nakon što telo propadne, piše Dejli mejl.

Doktor Nenad Sestan predstavio je novu metodu na naučnom okupljanju na Nacionalnom institutu za zdravlje u Betesdi u Merilendu.

Naučnici su uspešno uspeli da odstrane glave između 100 i 200 svinja i ožive njihove mozgove nakon što su glave odvojene od tela.

Organi su bili povezani sa sistemom zvanim “BrainEX”, koji je ključne delove mozga snabdevao krvlju bogatom kiseonikom. Sistem je sadržao i hemikalije koje sprečavaju oticanje.

Doktor Sestan je istakao da je tokom eksperimenta otkriveno da su milijarde moždanih ćelija bile žive i zdrave, i da postoji mogućnost da se mozgovi beskonačno dugo održavaju u tom stanju.

 

Naredni korak, ističe, bio bi povraćanje svesti. Neurolog navodi da tim za sada još nije pokušavao to da izvede jer je reč o “vrlo nepoznatom terenu”.

Ovaj eksperiment izuzetno je značajan jer postoje velike sličnosti između načina funkcionisanja svinjskog i ljudskog mozga, kažu naučnici. Ipak, mnogi nisu bili oduševljeni – brojni korisnici interneta ocenili su eksperiment kao neetičan.

– Ovo je čisto zlo. Potpuno odsustvo empatije – napisao je jedan od komentatora.

– Možete ovo smatrati uspehom jedino ako imate moralnost doktora Mengelea – rekao je drugi.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Technology Review” Tehnološkog instituta u Masačusetsu.loading...