FATALNA GREŠKA: Kragujevčanin pojeo tanjir čorbe i O KONCU OSTAO ŽIV

Ova gljiva je veoma otrovna, no ona je još opasnija zato što je berači gljiva često mešaju sa šampinjonom, zbog bele boje klobuka.

Supa
Pixabay.com

Dušan Matejić (57) iz Kragujevca smatrao je sebe poznavaocem pečuraka sve dok pre mesec dana sam sebi nije umalo oduzeo život kada je skuvao čorbu u kojoj se slučajno našla i zelena pupavka, najotrovnije pečurka.

Trovanje ovom gljivom izaziva izuzetno tešku kliničku sliku, a često se završava i smrtnim ishodom. Dušan je imao sreće, jer je na vreme prepoznao simptome, pa je odmah potražio pomoć lekara.

Još uvek nije izlečen, ali je, kaže, na dobrom putu. Sa iskustvom koje ima, Dušan je pozvan da bude specijalni gost i “hodajuća lekcija” na jubilarnoj 20. izložbi gljiva koju je organizovalo Gljivarsko društvo “Šumadija” u Kragujevcu.

Jedna gljiva zelene pupavke od oko 20 grama u sebi ima dovoljno otrova da ubije odraslu zdravu i jaku osobu. I baš ta jedna, našla se u korpi Dušana Matejića. Zelena pupavka se još naziva i “kapa srmti” ili “anđeo uništenja”.

Danak neiskustvu ili nedovoljno poznavanje gljiva, za Dušana više, kako kaže, nije bitno kako će nazvati ovu grešku. Zna da je pogrešio i jedva iščupao živu glavu, a u šumi i sa gljivama je, kaže, više od dve decenije.

Brao sam šumske šampinjone i eto, promakla mi je jedna zelena pupavka. Naravno da sam znao kako pupavka izgleda, ali ovoj je od sunca posivela kapica i ja sam je pomešao sa jestivim. Greške se dešavaju, a ova je mogla skupo da me košta – iskren je Dušan.

Od prikupljenih šumskih plodova, Dušan je napravio čorbu, koju je na sreću samo on jeo. Prvi simptomi pojavili su se posle 15 sati i odmah je znao da je trovanje u pitanju. U Kliničkom centru mu je brzo ukazana pomoć, na vreme je, objašnjava on, dobio adekvatnu terapiju i tako se spasio najgoreg scenarija.

Kada sam se izborio sa jakim mučninama, povraćanjem i dijarejom, onda su počeli da mi otkazuju bubrezi. Otrov je posle bubrega napao jetru i doveo do velikog oštećenja. Znao sam koje su posledice trovanja i bio sam mnogo uplašen, u pojedinim trenucima je bilo i kritično. Lek protiv otrova ne postoji, a taj otrov iz zelene pupavke je još u mom organizmu. On sad kruži između jetre i bubrega, ali na sreću, više mi nije ugrožen život – priča Dušan, dodajući da je i dalje pod redovnim nadzorom lekara, koji prate prisustvo otrova u jetri.

Lečenje od trovanja pupavkom, za dlaku je, priseća se Dušan, moglo da bude kobno, a za novi život i drugu šansu koju je dobio, zahvaljuje se lekarima Vesni i Slaviši. Njihova imena su se našla i na majci koju je specijalno odštampao za izložbu gljiva. Dušan sada na grudima nosi kobnu zelenu pupavku , kao podsećanje na sopstvenu grešku i lekciju svima koji misle da dobro poznaju gljive.

Znam da sam uradio nešto pogrešno, ali iako je pogrešno, ja ne odustajem od odlaska u šumu i branja gljiva. Ja sam zaljubljenik u prirodu, ali sada ću ići samo u društvu mikologa. I svi oni koji misle da nešto znaju, treba da se ponašaju kao da ništa ne znaju. Kada uđemo u šumu, a ne poznajemo gljive, u velikoj smo opasnosti, jer je od svih vrsta koje rastu na ovom podneblju veoma mali procenat jestivih. Ja sam mislio da nešto znam i to mi je bila greška – zaključio je Dušan.

Ova gljiva je veoma otrovna, no ona je još opasnija zato što je berači gljiva često mešaju sa šampinjonom, zbog bele boje klobuka. Prvi simptomi trovanja javljaju se kasno, te je lečenje otežano. Ono se (prema Flammeru i Horaku, 1983) sastoji u: rehidrataciji, forsiranoj dijurezi, hemiperfuziji, hemofiltraciji. Pacijentu se daju velike doze penicilina, tiooktična kiselina, silibinin ili silimarin, hiperbarični kiseonik.