FATAMORGANA U MEKSIČKOM ZALIVU: Ostrvo je vekovima LEŽALO NA NAFTI, a onda je NESTALO bez traga!

Bermeha
commons.wikimedia.org/Tanner

Karipsko ostrvo je ležalo na milionima tona nafte, a već u poslednjoj dekadi dvadesetog veka gubi mu se svaki trag.

 

Ostrvo Bermeja se sve do 1997. godine nalazilo u Meksičkom zalivu, 22 kilometra severozapadno od poluostrva Jukatan i 150 kilometara od korala Skorpio, međutim više ga nema. Spada u grupu ostrva malih dimenzija, a kartografi ga prvi put spominju u 16. veku.

Jedna portugalska mapa iz 1535. godine koja se danas čuva u Firenci pokazuje ostrvo Bermehu. Spominje ga u svojem izveštaju “Jukatan i obližnja ostrva” i Alonso de Santa Kruz iz Madrida, a opisao ga je i mornar Alonso de Čavez 1540. godine.

Već 1844. neke britanske mape ne prikazuju ostrvo, što dovodi u pitanje njegovo postojanje a 1997. ekspedicija meksičke mornarice ga ne uspeva pronaći. Tajanstveno ostrvo je za njih, ali i SAD-u važno političko pitanje. Bermeha je, naime, formalno razgraničenje između meksičkih i američkih voda, a u centru je i bilateralnog ugovora o izvlačenju nafte na tom području.

Na leto 2000. godine taj ugovor je značio moratorijum na izvlačenje nafte sa obe strane sve do 2011. godine. Meksičke novine su 2009. godine objavile da je ostrvo misteriozno nestalo. Dve su teorije šta se moglo dogoditi ostrvcetu čija je površina samo 80 kvadratnih kilometara.

– Možda je zaista podizanje nivoa mora uzrokovano globalnim zagrevanjem krivo za nestanak ostrva, a možda je ostrvo raznela CIA kako bi se što pre dočepali zaliha nafte i zbunili nas po pitanju granice – rekao je još tada meksički političar Elias Kardenas.

Geografski marker koji je nekada bio Bermeha, sada su ostrva Alakanes koji su radikalno smanjili meksičku zonu. Usprkos tome niko nije u stanju odrediti kako je nestalo ostrvo.

Jedan od kreatora dogovora između SAD-a i Meksika, Migel Anhel Gonzales Feliks, rekao je da je ostrvo 40 do 50 metara ispod površine mora, a nešto posle toga nekoliko  meksičkih senatora je u zajedničkoj izjavi reklo da “je nemoguće da ostrvo potone bez da iko primeti, i njegov nestanak zasigurno ima veze sa time što je ostrvo Bermeha ležalo na 22 milijarde barela nafte”.

Jasan dokaz o porastu nivoa mora, CIA-in tajni projekt, fatamorgana ili nešto treće – još niko nije otkrio gde je nestao otok Bermeha.loading...