Festival psećeg mesa u Kini: Kolju pse lutalice i ukradene kućne ljubimce

Hiljade pasa bivaju zaklani i odrani za potrebe ove manifestacije, koja je poslednjih godina na meti boraca za prava životinja. Uz pseće meso Kinezi tradicionalno služe i plodove drveta liči.

Stanovnici grada Julina na jugu Kine, koji na dan letnjeg solisticija prave festival jedenja psećeg mesa, ove godine su poranili kako bi izbegli pažnju, nakon što se grad našao na udaru aktivista za prava životinja.

Kako javljaju državni mediji, neki žitelji Julina su počeli da se skupljaju još prošlog vikenda i jedu pseće meso u čast najdužeg dana u godini, koji pada u sledeću subotu.

Hiljade pasa bivaju zaklani i odrani za potrebe ove manifestacije, koja je poslednjih godina na meti boraca za prava životinja.

Fotografije u državnim medijima ovih dana prikazuju grupe stanovnika Julina kako sede za stolovima i jedu pseće meso uz koje se tradicionalno služe i plodovi drveta liči.

Na drugim fotografijama, koje uveliko cirkulišu po kineskim mikroblogovima, mogu se videti lešine odranih, skuvanih kučića koje su obešene o kuke na uličinim tezgama ili su nagomilane na stolovima poput cepanica.

U Julinu se veruje da konzumiranje psećeg mesa, ličija i pića na dan letnjeg solisticija pomaže ljudima da ostanu zdravi tokom zime.

Nejasno je, piše Asošiejted pres, šta se dešava sa pretpostavljnim zdravstvenim efektima ako se ova gozba upriliči pre najdužeg dana u godini.

 

Borci za prava životinja uspeli su da probude svest javnosti tako što su na društvene mreže postavljali peticije i klipove sa užasnim scenama pripreme psećeg mesa za jelo. Takođe su se u Julinu okupljali ispred klanica i pijaca na kojim se prodaje pseće meso.

Skandalizovanje javnosti ukazuje na promene u svesti običnih Kineza koji čuvaju pse kao kućne ljubimce, putuju u inostranstvo i menjaju stavove prema tradicijama koje su prihvatali zdravo za gotovo.

Borci za prava životinja upozoravaju, pored ostalog, da konzumiranje psećeg mesa može predstavljati opasnost po javno zdravlje, jer psi koji se služe za jelo ne prolaze zdravstvene testove – to su uglavnom lutalice ili ukradeni kućni ljubimci.

Psi se lišavaju života na razne načine, a jedan od njih je trovanje hemikalijama koje mogu biti štetne za ljude, kažu aktivisti.

 

Vlasti grada Julina se ograđuju od festivala, tvrdeći da to nije zvanična svetkovina, i da se radi o kulinarskoj navici koju praktikuju samo neki. Kako pišu državni mediji, gradska vlada je naredila restoranima da uklone jela od kučetine iz svojih menija, ali nije zabranila jedenje psećeg mesa, koje u Kini nije zabranjeno.

Javni pritisak je 2011. godine doveo do gašanja sličnog festivala na istoku Kine, iako je postojao stotinama godina.