FESTIVAL ZOMBIJA: U ovom selu jednom godišnje ISKOPAVAJU MRTVE, oblače ih i ŠETAJU ZAJEDNO (VIDEO)

leš
Print screen/You Tube

Porodice u jednoj planinskoj oblasti u Indoneziji svake godine održavaju festival u okviru koga jedan od rituala podrazumeva i iskopavanje leševa!

 

Svake godine porodice u Toraji, u visokim područjima Južnog Sulavezija u Indoneziji, ekshumiraju tela svojih mrtvih rođaka i prijatelja da se ponovo sjedine sa njima na godišnjoj proslavi pod nazivom “Ma’nene”. Čak i tela beba i dece iskopana su da bi proslavili ritual koji traje tri dana.

Oni prvo otvaraju sanduke i operu leševe, a onda ih puste da se osuše. Posle toga ih obuku u novu odeću i šetaju sa njima kroz selo.

Vrlo je važno da se, dok to rade, sve vreme smeju, zato što je plakanje i tugovanje zabranjeno.

– To je naš način poštovanja mrtvih. Nema žalosti. To je trenutak radosti za nas zato što se ponovo sastajemo sa našim mrtvim rođacima. Pokušavamo da ih poštujemo i zauzvrat dobijemo blagoslov za dobru žetvu – rekao je jedan od seljana, a prenosi britanski Metro.

Nakon šetnje, seljaci žrtvuju bivole i svinje kako bi na taj način obezbedili mrtvima koje su iskopali “siguran povratak u raj”.

Bizarna tradicija započela je pre nekoliko vekova kada je jedan lovac pronašao leš koji je propao, ali ga je obukao u košulju i sahranio ga kako dolikuje. Verovao je da je zbog toga tokom života bio blagosloven i srećan. Ova priča je stanovnicima Toraje poslužila kao motiv da počnu na ovaj neobičan način da slave svoje mrtve.