FOTO: Nećete verovati šta se nalazilo u ustima ovog dečaka

Odrastao čovek u svojim vilicama ima 24 zuba, a uglavnom zbog problema sa poslednjim umnjacima ostaju bez 4 kutnjaka. Bezzube osobe bi pozavidele ovom tinejdžeru, ali su stučnjaci bili zaprepašteni.

Kada se mladić javio zbog nesnosne zubobolje stomatolozi su preporučili vađenje umnjaka jer su smatrali da mu oni stvaraju probleme. Operacija je bila zakazana ali se Ašik Gavai (17) uskoro javio sa još jačim bolovima, pa ga je dom zdravlja iz sela u Indiji uputio u specijalizovanu bolnicu u Mumbaju.

Stomatolog Sunanda Divare nije mogao na osnovu redovnih testova da prepozna uzrok bolova i otoka vilice, ali je seciranja desni uočio jednu neverovatnu pojavu. On je primetio na desetine sitnih zuba promenljive veličine koji su stvarali probleme mladiću.

Stomatološki hirurg je Ašiku dijagnostikovao složeno oboljenje koje nastaje kao posledica abnormalnog rasta gleđi i dentina, što dovodi do prekomernog broja zuba različite strukture i oblika. Ovo je veoma retka pojava i u suštini je benigan tumor.

U operaciji uklanjanja tumora učestvovalo je dva hirurga, a operacioni zahvat je trajao dva sata. Stučnjaci su odstranili 232 zuba uz pomoć dleta i čekića, jer savremene metode nisu mogle da uklone sve. Stomatolozi su izvadili i molare koji su bili inficirani nastalim procesom.

Ovo je bio najveći iznos izvađenih zuba u poslednjih 37 godina, ali potrebno je još istraživanja da bi se govorilo o svetskom rekordu. Nakon operacije Ašik je bolnicu napustio sa 28 zuba u vilicama, što je normalno stanje za odraslog čoveka.