Misterija “gospođe od sapuna”: Grozna fotografija krije još JEZIVIJU TAJNU (VIDEO)

gospođa od sapuna
printscreen

Sudbinu ove mumije pokušavali su da razotkriju vrhunski naučnici, ali ni dan danas se ne zna uzrok smrti.

 

Nemi vrisak oslikan je na licu ove pokojnice već duže od jednog veka. Ruke su joj položene iz telo, a ostaci plave kose i dalje padaju po ramenima.

Ovo je opis mumije koja se čuva u muzeju Muter u Filadelfiji. Ko je ova misteriozna žena? Kada i kako je umrla? Zašto ima užasnuto lice? Pitanja su na koja moderna nauka i dalje nema odgovore. 

Godine 1875. iskopana je ova mumija koja je zbog stanja u kome se nalazila dobila ima “Gospođa od sapuna”. Taj naziv je dobila baš zbog toga što je leš pretrpeo retku hemijsku reakciju usled koje se pretvorio u sapunastu materiju koja se naziva mrtvački vosak, zahvaljujući čemu leševi ostaju dobro očuvani.

Mrtvački vosak je zapravo žuto-smeđa supstanca koja podseća na vosak, a stvara se u truplima ako dugo vremena leže u vodi ili vlažnom tlu, što je slučaj sa “Gospođom od sapuna” koju je prekrvao vlažan les.

Tokom ispitivanja ove mumije prvo je skinut sloj lesa sa nje, pa su uzeti rentgenski snimci koji su dali preliminarnu sliku o njoj, posle čega su koristili velike industrijske strojeve za rentgen kako bi stvorili detaljniju sliku o ovoj davno preminuloj ženi.

Kustoskinja muzeja iz Filadelfije Ana Dodi dala je i tri vlasi kose na toksikološka ispitivanja, kojim su pokušali ustanoviti koncentraciju teških metala u organizmu kada je nastupila smrt.

– Koristimo arheoforenziku. Primenjujemo modeno svatanje i moderne forenzičke tehnike na arheološke misterije – tom prilikom je izjavila Dodi.

Mumija je pronađena tokom građevinskih radova u Filadelfiji 1875. godine, i dugo se mislilo da je umrla 1792. kada je bila epidemija žute groznice. Smatralo se da je bila ružna i bez zuba i da je bila starija.

 

Moderna nauka je zahvaljujući rendegnskim snimcima uspela ranija verovanja o smrti i životu ove žene da demantuje. Istraživanja su pokazala da je pokrov spajalo sedam igala od kojih su dve bile na glavi, koje su držale povez preko lica. Pored igala tu su i dva dugmeta.

Igle i digmad su ukazala na period u kom je živela i umrla ,,Gospođa od sapuna”, i potiču iz 30-tih godina XIX veka. Međutim, tačan uzrok smrti i dalje ostaje tajna.