ISPOVEST CARINIKA: Kada čujete gde su sve otkrivali neprijavljen novac, nećete moći čudom da se načudite

Samo u proteklih nekoliko dana na graničnim prelazima Horgoš i Gradina carinici su pronašli više od milion evra neprijavljenog novca kod stranih državljana, uglavnom turske nacionalnosti. Pokušaj transfera novca na ovaj način nameće pitanje koja je krajnja destinacija ogromnog keša i kome je namenjen.

Pixabay

Pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa Uprave carina Rade Knežević rekao je za RTS da krijumčari uglavnom pokušavaju da prenesu evre, ali i američke dolare i britanske funte. Navodi da novac skrivaju na nezamislivim mestima.

Ovi poslednji primeri, uglavnom, u pitanju je putnički saobraćaj, tačnije, putnici koji upravljaju putničkim motornim vozilom. To daje mnogo mogućnosti. Prvo, vozilo ima dosta svojih fabričkih šupljina. Oni se trude da iskoriste sve te fabričke šupljine da bi nam otežali posao“, istakao je Knežević tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Dodao je kako krijumčari, osim u šupljinama automobila, novac kriju i u posebno napravljenim bunkerima.

Morate da znate da su naši carinski službenici obučeni za takve stvari, što za fabričke šupljine, što za dodatne bunkere. Drugo, posedujemo fantastičnu opremu za tu vrstu neinvazivnog pregleda kao što su skeneri. Imamo pored toga i fiber optike, bustere, to su aparati koji mere gustinu i tačno možemo da vidimo da li u nekoj fabričkoj šupljini ima nešto ili nema nešto“, kazao je Rade Knežević.

Novac se krijumčari u hlebu, salati, čaju… 

Knežević je naveo da su krijumčari pokušali da sakriju novac i u hlebu, tegli “nutele”, salati, a istakao je skorašnji primer sakrivanja novca u čaju.

Po otkrivanju novca, taj novac se privremeno zadržava i deponuje se na poseban račun Narodne banke. Naravno, posle toga obaveštavamo nadležno tužilaštvo, podnosimo prijave, a posle toga nadlženo tužilaštvo po potrebi će obavestiti MUP ukoliko postoji potreba da se dodatne istrage sprovedu u vezi sa krijumčarenjem tog novca“, rekao je Knežević.

Rade Knežević je istakao da se svi postupci okončavaju konačnim oduzimanjem novca od krijumčara i da taj novac direktno ide u budžet Republike Srbije.