IZ NASE UPOZORAVAJU: Zemlju će pogoditi ASTEROID veličine onog koji je uništio DINOSAURUSE!

Asteroid
Foter / NASA Goddard Photo and Video / photo on flickr

Udari asteroida dolaze u razmacima od 50 do 60 miliona godina - a to vreme je sada!

 

Gigantski asteroid se sprema na put prema našoj planeti, a ne postoji baš ništa što bi ljudi mogli da urade da to spreče – upozorio je dr. Džozef Nut iz NASA-inog centra Godard Spjes na konvenciji Američkog geofizičkog saveza. 

On je istakao kako je Zemlja relativno nepripremljena na udar asteroida, a posebno smo bez ikakve odbrane ako se dogodi udar asteroida onih dimenzija, koji je uzrokovao propast dinosaurusa.

Iako su retki, opasni asteroidi i drugo svemirsko kamenje otprilike dolaze u razmacima od 50 do 60 miliona godina.

Mogli bismo reći, naravno, kako je došao red na tako nešto – naglasio je Nuth.

Inače, smatra se kako su dinosaurusi izumrli pre oko 66 miliona godina, nakon što je 10 kilometara širok asteroid pogodio područje koje je danas ono kod Meksičkog zaliva.

Najbliži “susret” s kometom u nedavnoj istoriji Zemlja je imala 1996. godine i ponovo 2014, kad je jedan prošao pokraj nas u neposrednoj udaljenosti od Marsa.

Da nismo imali sreće i da je asteroid išao ravno na nas, verovatno ne bismo imali dovoljno vremena da se pripremimo na njegov udar, kaže Nut koji smatra kako bi za eventualno uništenje asteroida bile potrebne barem dve svemirske misije.

Imamo tehnologiju uz pomoć koje možemo da skrenemo asteroide, gotovo svake veličine, s njihove putanje. Prvi zadatak bi bio da se pošalje robotska sonda prema asteroidu koja bi ga pogodila, a sledeća misija bi bila propratna, pa bi uključivala “gravitacijski traktor” – odnosno svemirski brod koji bi leteo uz asteroid, pa ga porinuo dalje od Zemlje uz pomoć gravitacije.

Takva strategija bi verovatno funkcionisala na asteroidima širine do 400 metara. Veće svemirske stene bi verovatno zahtevale nekoliko udara sondi i pokušaja uništenja asteroida.