IZNENADIO ASTROLOGE: Nebesko telo proletelo pored Zemlje, na nikada bližoj razdaljini! (VIDEO)

Smak sveta
Pixabay.com

Asteroid nazvan 2017 BH30 proleteo je jutros oko 5:57h po našem vremenu na samo 65.280 km od Zemlje, dakle na jednoj šestini udaljenosti Meseca.

 

Brojni mediji su objavili da ga je osmatračnica Catalina Sky Survey otkrila samo nekoliko sati pre bliskog preleta. To ne treba posebno da čudi jer je procenjeno da se njegov promer kreće negde između 4,6 i 10 metara. Dakle, reč je o steni veličine malo većeg kamiona.

To je već treći asteroid koji je u ovoj godini prošao pored Zemlje na udaljenosti manjoj od Mesečeve, a istovremeno je bio i najbliži. Astronomi procenjuju da mu je brzina u odnosu na Zemlju bila oko 15,46 km u sekundi.

Budući da se prati tek kratko vreme, 2017 BH30 trenutno ima MPC parametar nesigurnosti putanje U = 8, što je drugi  na skali od 0 do 9.

Jesu li takvi asteroidi opasni?

Asteroid slične veličine, poznat kao 2008 TC3, eksplodirao je i udario u Zemlju 2009. u području Nubijske pustinje u Sudanu. Bio je to prvi asteroid čiji je udar u Zemlju predviđen pre nego što je ušao u Zemljinu atmosferu.

Astronomi ističu da se bliži prolazak asteroida očekuje u oktobru 2017. kada bi  2012 TC4 mogao prići Zemlji  dva puta bliže. Njegov promer kreće se  između 10 i 31 metar. Međutim, i on još uvek spada u male asteroide kakvih u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera verovatno ima na milione.