JADNA “BEBA”! Lavić zamalo uginuo, a sve zbog BAHATOG TRENDA koji praktikuju FRANCUSKI BOGATAŠI (FOTO)

Policajci koji su u Pariza slučajno našli lavića u jednom "lamborginiju" tokom ovonedeljne saobraćajne kontrole, spasli su ga od nove bizarne mode: ljudi kupuju ili iznajmljuju mladunce divljih životinja za fotografisanje.

Beta

Mladunče koje se zove “Putin” i “Dadu”, mlađe je od dva meseca i verovatno bi uginulo od loše brige da policija nije zaustavila luksuzni sportski automobil u ponedeljak na Šanzelizeu i spasla ga, kaže francuska NVO za zaštitu životinja “30 Millions d’Amis” (“30 miliona prijatelja”) koja sada brine o njemu.

– Stotine mladunaca su u tom ilegalnom prometu. Možete kupiti mladunče lava za manje para nego što košta pas. Lavić košta 300 evra, a prodaju ih cirkusi. To je stvarno katastrofa, Uzimaju mladunčad samo radi pravljena ‘selfija’ koje objavljuju na internetu – rekla je predsednica te fondacije Rea Uten za AP u sredu.

Beta

Ta “moda” je u Francusku stigla iz zemalja Arapaskog zaliva. Bogataši u Zalivu poziraju s mladuncima lava i to u automobilima, a kad mladunci odrastu, samo su ih odbace.

Ta NVO sarađuje s jednim azilom u Jordanu gde je već više od 30 napuštenih divljih mačaka.

– Strašno je što je to stiglo i u Francusku. Bukvalno smo spasli četiri mladunčeta u poslednjih šest meseci jer kopiraju te tamo (iz Zaliva). Sve se svodi na: ‘Lajk’ i na ‘Vidi kako sam poseban’. To je postala prava moda – rekla je Uten.

I to ne samo u Francuskoj. Jedan lavić se prilagođava životu u Holandskom centru za velike mačke pošto ga je prošlog meseca prolaznik našao u kavezu bačenog u jedno polje.

Francuska NVO je tužila vozača sportskog automobila koji je uhapšen pošto je policija našla mladunče. Pariska policija je potvrdila i nalaz i hapšenje. Sportski automobili se često na Šanzelizeu iznajmljuju turistima koji ih uzimaju kratke, “visoko-adrenalinske” vožnje tom čuvenom avenijom i okolnim ulicama.

– To je bio lamborgini, sjajan zeleni lamborgini, a policija je primetila da je taj čovek unutra imao lavića. Zaustavili su ga, uzeli mu auto, uzeli mu mladunče i naravno mi smo otišli ​​da ga pruzmemo – rekla je Uten.

U ranijem slučaju koji je pokrenula NVO “30 miliona prijatelja”, francuski sud je na šestomesečni zatvor osudio lice kod koga je nađen mladunac lava, rekla je Uten.

– Bili smo veoma srećni što smo tada pobedili. Možda će to obeshrabriti druge da to rade – rekla je ona.

Lavić iz “lamborginija” je već treći koji je ta NVO našla za samo mesec dana i šesta divlja mačka koju je ta NVO našla za manje od godinu dana. Jednu malu lavicu našli su i carinici u kavezu u garaži u gradu Marseju.

NVO traži poboljšanje državnih mera protiv trgovine divljim životinjama i njihove upotrebe u cirkusima u Francuskoj.

– Cirkusi ih razmnožavaju da bi imali tolike nove mladunce. Ta mladunčad se nalaze na internetu… Stvarno je to veliki problem – rekla je Uten.

Mladunče iz “lamborginija” je u osnovi dobro, iako je pregled veterinara pokazao da je slabo, ima problem s jednom šapom i slomljen mu je rep, objavila je NVO.

Lavić je sada u karantinu u velikom parku za divlje mačke istočno od Pariza i kasnije će dospeti u društvo dva mladunca koje je NVO spasla u oktobru. Tada će verovatno svo troje biti poslati u jedan veliki park u Južnoj Africi, gde su već tri lava spasena ranije u Francuskoj.

– Imamo plan da ih pregrupišemo i da stvarno steknu porodicu. Nekako ćemo napraviti malu grupu od šest beba, parskih beba – rekla je Uten.