JAVNOST U ŠOKU: Osuđen na smrt zbog 28 grama droge i to na NAJBIZARNIJI način

Izricanje kazni preko Skype-a ili FaceTime nije nova pojava. To je rezultat dugogodišnjih priprema sudija koji veruju da mogu uštedeti vreme i novac prilagođavanjem sudova novoj tehnologiji, izbegavajući da prevoze optužene u sudnice.

sudjenje
Pixabay.com

Niz izveštaja sudija otvorio je put glavnim elementima suđenja koji se nazivaju sistemima “živih veza” (live link). Sa pandemijom i merama socijalnog distanciranja je ovaj način izricanja kazne postao prilično izražen.

Iako se smatra da je ovaj način izricanja kazni finansijski isplativiji, a sada, u vreme pandemije, čak i neophodan, ova odluka suda je šokirala svetsku javnost.

Punitan Genasan iz Singapura, osuđen je na smrt preko poziva realizovanog na platformi Zoom, zbog trgovine drogom preko posrednika još 2011. godine.

Količina heroina kojom je on, navodno, trgovao, iznosi 28, 5 grama, a Genasan se na sudu izjasnio da nije kriv za delo koje mu se stavlja na teret, poričući da poznaje posrednike koji su obuhvaćeni slučajem.

Organizacije za ljudska prava su se pobunile, navodeći da se u presudama o smrtnoj kazni neretko greši, i da je zabrinjavajuće što je sud hteo da ubrza proces i donese presudu preko Zoom platforme, navodi “The Guardian”.

Ovo dalje otvara pitanje da li treba implementirati novije tehnologije u sudski sistem.

Predstavnici iz Zoom-a su kontaktirani povodom ovog slučaja, navodi “The Guardian”, ali se za sada nisu odazvali pozivu da prokomentarišu slučaj.