Jedan pogled na ove CRVE otkriće vam vaše političko opredeljenje

Bizarno istraživanje pokazalo je da reakcije mozga na odvratne prizore, poput crva, ili prljavštine mogu da daju vrlo dobru sliku toga kakvo je političko opredeljenje jedne osobe.

Istraživanje je sprovedeno na jednom naučnom institutu u Virdžiniji, SAD pokazalo je da ljudske reakcije na jezive slike pokazuju da li je osoba liberalno ili konzervativno nastrojena.

Za potrebe istraživanja, od 83 muškaraca i žena koji su u njemu učestvovali zahtevano je da gledaju slike gmizavaca, crva, insekata, larvi, prljavštine, kao i prijatne slike beba i prirode. Učesnici su popunjavali i anketu sa pitanjima o gej brakovima, oružju, religiji i imigraciji.

Nakon gledanja slika, od učesnika je zahtevano da ih ocene. Ocene konzervativaca i liberala se nisu značajno razlikovale, ali njihove reakcije na slike itekako jesu.

Istraživači su primetili značajnu razliku u tome kako su određeni delovi mozga reagovali na fotografije, i to oni povezani sa gađenjem, emocijama pažnjom, pa čak i sećanjem. Skeneri mozga, koji su korišćeni, su taoliko precizno uočavali razlike da su istraživači mgli da utvrde ko je liberal a ko konzervativac sa tačnošću od 95 odsto.

Detaljni rezultati istraživanja još uvek nisu objavljeni, pa tako ne znamo kako na odvratne prizore reaguju liberali, a kako konzervativci. Rezultati će biti objavljeni sledećeg meseca.