Na Hebrejskom "Yerushalayim", na arapskom "al-Quds", Jerusalim je grad sa ubedljivo najvećim brojem svetilišta na planeti. Mnogi ga zbog toga nazivaju i centrom sveta, ali na njegovim ulicama često se događaju i potpuno bizarne scene.

 

Jerusalim je svakako jedan od najstarijih gradova na svetu i od posebne je važnosti za Jevreje, Hrišćane i Muslimane. Pretrpeo je na desetine rušenja, paljenja i osvajanja. Ovaj religijski grad vekovima privlači na milione hodočasnika širom sveta.

Poznati francuski pisac Šatobrijan napisao je: “Hodočasnici se vraćaju iz Jerusalima sa jednom predrasudom manje i sa jednom idejom više“.

U nekim slučajevima neverovatne verske građevine i relikvije Jerusalima toliko mogu da oduševe hodočasnike da oni mogu zapasti u veoma retko stanje svesti poznatije kao “Jerusalimski sindrom”.

 

Jerusalimski sindrom najčešće se vezuje za identifikaciju hodočasnika sa nekom od vrhovnih figura religije kojoj hodočasnik pripada.

Doktor Pesah Lihtenberg, načelnik psihijatriskog odeljenje u okviru Hercog bolnice u Jerusalimu često sreće ovakve slučajeve.

– Jerusalimski sindrom pogađa hodočasnike i turiste tako što im stvara utisak intezivne svetosti posle koje osoba pogođena ovim sindromom ima utisak kao da joj se nešto značajno dogodilo. Jerusalimski sindrom stvara iluziju spasenja duše i odmah zatim, osoba koja “pati” od ovog sindroma, oseća potrebu da učini svet boljim mestom i to gotovo mesijanski pokušava da ostvari, što može uzrokovati probleme– kaže Lichtenberg.

On dodaje da od ovog poremećaja najčešće pate osobe koje su pre dolaska u Jerusalim imale psihičke problema, ali u retkim slučajevima može se desiti da i potpuno zdrav čovek tvrdi za sebe da je Isus posle svega nekoliko dana provedenih u Jerusalimu.

Jerusalimski sindrom prvi je otkrio doktor Jair Bar El, direktor Psihijatrijske bolnice Kfar Šaul, piše Vintidž njuz. Po njegovoj studiji simptomi se mogu javiti već drugog dana boravka u svetom gradu, a najveći broj obolelih su Britanci i Amerikanci.

 

Za većinu pacijenata prvi simptomi su anksioznost, osećaj izolovanosti, i potreba za konstantnim ritualnim pročišćenjem. 

U velikom broju slučajeva oboleli počinju da nose hotelske čaršave kako bi imitirali biblijsku odoru. Novo odelo je često povezano i sa proricanjem po ulicama Jerusalima. Neretko vrište, viču i pevaju psalme ili naglas čitaju odlomke iz Biblije – kaže doktor Bar El.

Doktor Jair Bar El izjavio je za BBC da je do sada lečio “više desetina Isusa Hrista, dve device Marije i jednog Samsona”.

– Jerusalim privlači na milione vernika, neki od njih su mentalno bolesni a neki imaju snažna religijska ubeđenja. Takođe, dolazi mnogo čudnih i tajnovitih ljudi – objašnjava doktor.

 

Mnogi hodočasnici i turisti dolaze sa sopstvenom slikom Jerusalima, međutim ono što vide bitno se razlikuje od onoga što su zamislili tako da je psihotična reakcija zapravo most između “dva Jerusalima” – onog kog su zamišljali i onog kog doživljavaju – objašnjava stručnjak.

Britanski “Journal of Psychiatry” piše o tri vrste Jerusalimskog sindroma:

– Tip I:   Osobe kojima je ranije postavljena dijagnoza psihičkog poremećaja.

– Tip II:  Ove osobe nisu mentalno bolesne, ali imaju poremećaj ličnosti praćen opsesijom fiks idejama.

– Tip III: Psihički zdrave osobe koje su doživele psihotične epizode tokom boravka u svetom gradu.