JEZIV TREND SE ŠIRI SVETOM: Uvećava se broj slučajeva NAPADA KISELINOM, poslednji juče u Francuskoj (VIDEO)

sprženo lice
Print screen/You Tube

Na četiri devojke juče je u Marseju prosuta kiselina, a ovaj napad je samo jedan u nizu stravičnih zločina koji se dešavaju širom sveta.

 

Četiri američke studentkinje, žrtve jučerašnjeg jezivog napada kiselinom u Marselju, puštene su iz bolnice i očekuje se da će se potpuno oporaviti, javila je jedna od njih kasnije istog dana preko Facebooka.

Najlepše hvala svima koji su se javili da vide jesam li ok i/ili se molili za nas. Nisam zadobila nikakve povrede u jutrošnjem napadu u Marselju i sve smo sigurne. Francuska policija i američki konzulat bili su divni i sve smo tako zahvalne zbog toga – napisala je Kortni Siverling u Fejsbuk objavi i dodala da se “moli da napadačica bude izlečena od svoje duševne bolesti u ime Isusa i primi oprost i spasenje koje može doći samo od njega”.

Čini se da su mlade Amerikanke imale sreću u nesreći – iako su dve od njih pogođene u lice sredstvom za čišćenje koje sadrži hlorovodičnu kiselinu, a druge dve u noge, najteža povreda koju je jedna od njih zadobila je 50% oštećenje vida u jednom oku, javlja Daily Beast.

Siverling i još dve devojke studentkinje su koledža u Bostonu, a trenutno su na studijskom programu u Parizu, dok je četvrta studentkinja Škole biznisa u Kopenhagenu. Napadnute su dok su čekale voz za Pariz na železničkoj stanici St. Charles.

Za napadačicu, čiji identitet nije objavljen, izvor blizak istrazi naveo je da pati od “dubokih psiholoških problema”, ima policijski dosije zbog krađe, a navodno je i sama bila žrtva ranijeg napada kiselinom. Trenutno se nalazi u pritvoru u Marselju, a policija je saopštila kako “napad nije vezan za terorizam i Amerikanke nisu ciljane zbog svoje nacionalnosti”.

U Londonu broj napada udvostručen, širom sveta žrtve “spržene” kiselinom

No čak i ako se ne radi o terorizmu, ovaj napad kiselinom nikako nije izolovan incident. Poslednjih godina napadi ovog tipa postali su alarmantan trend u više evropskih zemalja, prvenstveno u Velikoj Britaniji gde je 2016. zabeležen čak 431 napad kiselinom – samo u Londonu. Da stvari budu gore, radi se o dvostruko većem broju napada nego 2015, a trend rasta nastavio se i ove godine – već je dosad zabeleženo više od 500 napada u ovom velegradu.

Ni u Francuskoj ovo nije bio prvi napad takve vrste. U Parizu je prošlog meseca uhapšen 14-godišnjak nakon što je bacio tri boce s kiselinom na terasu kafića, samo nekoliko koraka od Slavoluka pobede. Pukom srećom niko nije povređen. 

Napadi kiselinom sve su češći i u Italiji, a počinitelji su najčešće ogorčeni bivši partneri koji svoje devojke žele da unakaze, priređujući im stravičnu osvetu za prekid veze. Jedna od njih je bivša Miss Italije, 28-godišnja Đesika Notaro, koju je napao njen bivši dečko Horhe Edson Tavares koji poriče napad.

Niz incidenata ovakvog tipa zabeležen je ove godine u Berlinu i u Nemačkoj, a pre nekoliko godina više napada zabeleženo je i u SAD-u.

Napadi kiselinom veliki su problem i u južnoj Aziji, gdje su učestali već dugi niz godina. Bacanje kiseline na devojku nakon što su je dvojica napadača prethodno grupno silovala u indijskoj saveznoj državi Utar Pradeš, kao odmazda za njihovo prijavljivanje policiji, samo je poslednje zverstvo u nizu. Oskarom nagrađeni dokumentarac “Saving Face” iz 2012. bavi se napadima kiselinom na žene u Pakistanu.