Jeziva tradicija stara milenijumima: U ovoj zemlji UBIJAJU ŽENE ZA VENČANJE SA DUHOVIMA

Duhovi
Pixabay.com

Ovih je dana optužen muškarac za ubistvo dve žene, navodno kako bi prodao njihova tela za tzv. "venčanje sa duhovima"

 

Antički, bizaran, pa i zastrašujući ritual tzv. “venčanja sa duhovima” i dalje se praktikuje u određenim, ruralnim delovima Kine. Cilj te tradicije je pronaći supružnike ljudima koji su umrlo neoženjeni.

Prema izveštajima policije iz provincije Šanksi, najnoviji slučajevi ubistva zbog venčanja sa duhovima datiraju iz aprila, kada su trojica muškaraca pritvorena nakon što je žensko telo u njihovom vozilu otkrila saobraćajna policija prilikom rutinskog pregleda. 

Njihova je istraga rezultirala otkrićem grozomornih detalja zločina u kojem je muškarac imenovan samo kao Ma navodno obećao ženama da će im pronaći mladoženje, ali ih je umesto toga ubio kako bi prodao njihova tela.

Što je “venčanje sa duhom”?

Oni koji veruju u ovu tradiciju koja se praktikuje već 3000 godina kažu kako ona osigurava ljudima koji su umrli nevenčani, da u zagrobnom životu ne budu opet sami. Originalno, venčanja su bila namenjena isključivo mrtvima – bili je ritual koji su vodili živi kako bi venčali mrtvog muškarca i mrtvu ženu, ali u posljednje vreme sve je češći slučaj da je jedan od supružnika živ, a drugi mrtav.

U venčanjima između dvoje mrtvih, porodica mlade traži određenu cenu za čin, a daju miraz koji uključuje nakit, sluge i posed, sve navedeno u pisanom obliku. Faktori poput starosti i porodičnog porekla su ključni za sparivanje kao i kod tradicionalnih venčanja, a porodice plaćaju majstore feng šuija za pronalazak odgovarajućeg partnera. 

Ceremonija venčanja obično uključuje umrlice mlade i mladoženje, kao i gozbu. Najvažniji deo je iskapavanje kosti žene i polaganje u grob kraj kostiju novopečenog muža.

Mračna strana tradicije

Već godinama postoje dokazi o promenama ovog rituala u pojedinim delovima Kine. Bilo je slučajeva u kojima je živa osoba bila u braku sa lešem nakon tajnog rituala, a pojavila su se izveštaji o iskapanju grobova i njihovoj pljački. Prošle je godine u jednom selu ukradeno 14 ženskih tela, a oni koji su to učinili bili su motivisani novcem koji su dobili za njih.

Od 2010. je cena tela navodno je narasla i kreće se oko 1000 evra, a iako je takva prodaja zabranjena zakonom 2006. to nije sprečilo počinitelje da se i dalje time bave.

Muškarac uhapšen u oblasti Liangčeng u unutrašnjosti Mongolije prošle je godine priznao policiji kako je ubio ženu samo kako bi mogao da zaradi na prodaji njenog tela porodici koja je tražila “mladu-duha”.

Razlozi zbog kojih ta bizarna tradicija još uvek postoji su različiti od područja do područja. U nekim delovima postoji veliki broj mladih, neoženjenih muškaraca koji rade u rudarstvu gde je veliki rizik smrti.

Venčanje s duhovima služi kao oblik emocionalne kompenzacije za ožalošćene porodice, pa je pronalazak mrtve mlade nešto što mogu učiniti za svog preminulog sina. 

Važnu ulogu igra i odnos polova među populacijom. Prema podacima iz 2014. na svakih 100 devojčica rađa se 115,9 dečaka, a u prošlosti je razlika bila i još drastičnija – pa muškarci često nisu imali koga da ožene.

Brojni Kinezi veruju kako će ih pogoditi nesreća ako ne ispune želje pokojnika, a venčanje služi da se duhovi umire ako im je to bila želja.



loading...