JEZIVI EKSPERIMENT ŠOKIRAO PLANETU: Naučnik ukrstio čoveka i šimpanzu, evo kako se sve završilo (FOTO)

Gordon Galup, evolucionarni psiholog, tvrdi da su naučnici uspeli da ukrste čoveka i šimpanzu dvadesetih godina prošlog veka, na Floridi.

Pixabay

On je za novonastalo stvorenje skovao reč “humanzee” od engleskih reči za čovek i šimpanza (human + chimpanzee).

– Oplodili su šimpanzu s ljudskom spermom od anonimnog donatora i tvrdili da je trudnoća rezultirala porodom. No, već za nekoliko dana ili nedelja počela su ih mučiti moralna i etička pitanja pa su biće eutanazirali – rekao je Galup za “San”.

Gordon Galup inače je ugledni naučnik zaslužan za test samoprepoznavanja pred ogledalom kojim je dokazao da primati prepoznaju svoj odraz.

Njegov izraz “humanzee” postao je popularan 70-ih kad je medije punila priča o šimpanzi Oliveru za koju su mnogi smatrali da je delom čovek.

Oliver je imao ćelavu i pravilniju glavu od ostalih šimpanzi i hodao je uspravno na dve noge zbog čega su mnogi bili uvereni da je hibrid. DNK test 1996. konačno je utvrdio da je Oliver samo majmun.

Ilija Ivanovič Ivanov je bio ruski naučnik koji je takođe pokušavao da ukrsti čoveka i majmuna i tako stvori “super hibrida ratnika”. Zbog svojih eksperimenata prvo je ostao bez posla, zatim su ga uahpsilii, a onda je 1930. prognan u egzil u Kazahstan na pet godina, ali je umro nakon tri i nikad nije dočekao da se vrati kući u Rusiju.