JEZIVO OTKRIĆE: Tumačenje broja 666 otkriva pravo poreklo Satane? (VIDEO)

Prema navodima iz Knjige otkrovenja (poznate i kao Otkrovenje Jovanovo), koja opisuje poslednje dane sveta i najavljuje ponovni dolazak Isusa Hrista, Antihrist (Satana, đavo ili zver) određen je kao njegova sušta suprotnost u vremenu apokalipse.

Pixabay

Broj (žig) zveri – 666, koji se pominje u Bibliji, možda je istoričarima dao trag o stvarnom identitetu Satane.

Profesorka antičkih religija Mediterana na Univerzitetu Kornel Kim Hejns Ajcen, stručnjakinja za rano hrišćanstvo i rani judaizam, smatra da bi žig zveri, pomenut u Knjizi otkrovenja, mogao da se odnosi na određenu osobu – odnosno na rimskog imperatora Nerona.

Ona je tu svoju teorijsku pretpostavku iznela u dokumentarnoj seriji “Priča o Bogu” (The Story of God), koju vodi glumac Morgan Frimen.

Prema njenim rečima, iako se poslednji deo Novog zaveta, koji opisuje dane apokalipse, smatra religijskom i proročanskom knjigom “punom simbolike”, on je takođe i “veoma politička knjiga”.

– U knjizi se može naći politička tvrdnja o uzroku zla ili o onome ko je za njega odgovoran. Snažni su argumaeti na osnovu kojih se može tvrditi da se broj 666 odnosi na Nerona – rimskog imperatora koji je vladao od 54. do 66. godine naše ere – kaže profesorka Hejns Ajcen, ističući da bi se, ako se na “ime cara Nerona prime numeričke vrednosti, a potom se one saberu, dobio rezultat – 666”.

Ona je, takođe, navela i da se u nekim verzijama Knjige otkrovenja kao broj zveri navodi 616, što, kako kaže, predstavlja drugi dokaz njene teorije.

– Možda biste pomislili da ovaj broj obara teoriju da bi Neron mogao da bude taj. Upravo je obrnuto. Zapanjujuće je da bi to moglo da bude dodatna potvrda. Naime, taj broj se dobija kada Neronovo ime, odnosno konstrukciju – car Neron, pročitate (spelujete) na način svojstven latinskom jeziku – rekla je profesorka Kim Hejns Ajcen.