JEZIVO RUSKO SELO: U prošlosti NIKO NIJE SMEO DA IZ NJEGA IZAĐE, sada niko ne želi da uđe (VIDEO)

Dargavs u Severnoj Osetiniji - Alaniji naziva se ruskim gradom mrtvih, jer krije stotinu grobnica u kojima su sahranjeni ljudi sa svim ovozemaljskim dobrima.

wikipedia

U pitanju je selo koje na prvi pogled izgleda vrlo idilično. Na rubovima sela dominiraju kamene kućice koje su izgrađene u periodu između 14. i 16. veka. 

Ipak, idilične kuće su zapravo grobnice u kojima su sahranjeni nekadašnji stanovnici. Neke kuće imaju samo jedan sprat, a druge i do četiri.

O ovom mestu pričaju se mnoge legende. Nekada se verovalo da niko neće izaći živ iz Dargavsa, pa ga je okolno stanovništvo izbegavalo u širokom luku. Pripovedači pretpostavljaju da je za tu priču kriva kuga koja je poharala ovo mesto u 18. veku.

Lokalno stanovništvo izgnalo je bolesne stanovnike u kamene kuće na brdu iz kojih nisu smeli da izađu sve do svoje smrti. Upravo zato danas Dargavs nazivaju “gradom mrtvih“. 

Wikipedia/Alex Svirkin

U grobnicama se danas mogu naći stari novčići. Porodice su ih bacale s brda u bunar u nadi da će njima pogoditi kamene ploče jer bi to značilo da je duša preminulog završila u raju.

Dargavs danas niko ne želi da poseti. Za to nisu kriva praznoverja i lokalne priče već činjenica da se selo nalazi na vrlo izolovanom mestu.

Iz Vladikavkaza je potrebno sat vožnje po neasfaltiranom i vijugavom putu, što odbija i najstrastvenije pustolove.