Još jedna ‘tajna’ oborenog malezijskog Boinga: ‘Nameštaljka, u avionu su mrtvi ljudi’

Vrhovni komandant proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini je izneo bizarnu verziju pada malezijskog putničkog aviona.

Igor Girkin naveo je da su mnoge od skoro 300 žrtava možda bile mrtve danima pre no što je avion poleteo.

Sajt „Russkaja Vesna” koji podržava pobunjenike, u petak je preneo da je Igor Girkin rekao da su mu ljudi na mestu pada aviona rekli da “mnoga tela nisu sveža”, da u njima nije bilo krvi i da već smrde zbog raspadanja.

„Boing-777″ „Malejzza erlajnsa” je pao u četvrtak, a poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

Avion je leteo 10.000 metara iznad oblasti gde se ukrajinske snage bore sa separatističkim pobunjenicima.

Dve strane razmenuju optužbe za obaranje aviona raketom zemlja-vazduh što se smatra najverovatnijim uzrokom njegovog pada.

Američke obaveštajne službe kažu da raketa zemlja-vazduh jeste srušila taj avion, a američka ambasadorka Samanta Pauer je u petak rekla u Savetu bezbednosti UN u Njujorku da je projektil verovatno ispaljen iz oblasti u blizini ruske granice koju drže pobunjenici.

Girkin, poznat i kao Strelkov, i kao navodno bivši agent ruske vojne obaveštajne službe, rekao je da ne može da potvrdi tu informaciju.

On je, međutim, doprineo uznemirenju povodom pada aviona time što je naglasio da su „ukrajinske vlasti sposobne za svaku podlost”.

Girkin je rekao i da je u olupini aviona nađena velika količina krvnog seruma i lekova.

To ne bi trebalo da čudi jer je, kako je jutros objavljeno, u tom avionu bilo mnogo naučnika koji su krenuli na Međunarodnu konferenciju o suzbijanju HIV/side u Melburnu, Australija.