TREĆI SVETSKI RAT: Pet saveta koji vam mogu spasiti život ako dođe do nuklearne katastrofe i vremena posle nje

Apokalipsa
Pixabay.com

Ponovo, kao za vreme Hladnog rata, stižu nam upozorenja od strane vlada skoro svih svetskih sila da se pripremimo i informišemo o tome kako da preživimo u slučaju nove nuklearne eksplozije i katastrofe izazvane tonama bojevih glava koje imaju i Rusija i Amerika.

 

Povod za nova upozorenja na kataklizmu zbog novih ratova koji nam se izgleda približavaju, dala je izjava turskih političara, koji strahuju da je Treći svetski rat neizbežan zbog sukoba Rusije i SAD-a oko Sirije. 

Svetska organizacija za kontrolu oružja procenjuje da samo Rusija ima oko 7.700 raspoloživih bojevih glava, od kojih na rakete i projektile koji su u vazdušnim bazama otpada 1548 komada.

Razaranja koja može da proizvede novi nuklearni rat su zastrašujuće. ViralNova navodi da su vlasti Sjedinjenih Američkih Država, procenile da bi 80 odsto svetske populacije bilo pogođeno glađu, bolestima, siromaštvom…

Ako do prepucavanja velikih sila atomskim bojevim glavama dođe naučnici nam, baš kao da gledamo program za vreme Kubanske krize, preporučije sledeće:

1. Ne gledajte direktno u pečurku ili eksploziju

 

Ovo se preporučuje jer bljesak može da sprži kožu i dovede do slepila, topljenja očne jabučice ili, ako smo dovoljno udaljeni, manjeg oštećenja oka zbog bljeska. Stoga na kolikoj god da ste udaljenosti, prvo bežite, pa lezite na zemlju, udubljenje ili jarak, i pokrijte lice šakama i odećom.

2. Potražite sklonište

Svaka eksplozija tako velike snage, može da proizvede ogroman broj delova čaure bombe da raznese kamenje i staklo, tačnije da stvori milione parčadi i parčića koji će leteti dugo velikom brzinom i biti užareni. To su geleri. Od njih se možete skloniti na isti način kao i u pređašnjem savetu. Najbolje je skloniti se u prostoriju koja je građena od betona sa debelim kamenim zidovima ili u sklonište koje je još plus ispod zemlje.

3. Već sada počnite da lagerujete zalihe vode

Ako do ovakvog rata gde su puške zamenjene bombama sa teškim bojnim glavama dođe tekuća voda postaće najveći luksuz.

4. Sklonite se iz velikih gradova

 

Iselite se iz svih mesta koja imaju fabrike oružja, termoelektrane i druge strateške tačke.

5.Ostanite u skloništu što je  duže moguće jer će se vrhunac radioaktivnosti osetiti dva dana po eksploziji 

Pored kiše od ugljenika i prašine tamo gde su bombe pale neće biti više ničega, a i vidljivost će biti veoma smanjena zbog prašine. Zato budite spremni na to da sklonište obezbedite sa što više vode, zaliha hrane, lekova ćebadi i odeće.

Možda je Kjubrik u filmu ,”DR. Strejndžalv” ipak bio prorok: