KONCERT U OPERACIONOJ SALI: Muzičar svirao gitaru dok su mu uklanjali tumor na mozgu (VIDEO)

Južnoafrički džez muzičar Musa Manzini svirao je po celom svetu, ali je nedavno je održao i jedan krajnje neobičan nastup.

operacija
pixabay.com

Manzini je svirao gitaru dok su mu hirurzi operisali mozak, odnosno uklanjali tumor.

Video Manzinija snimljen je tokom šest sati duge operacije tumora na mozgu, na kom se vidi da muzičar, okružen medicinskim osobljem, leži u operacionoj sali i prebira po žicama gitare. 

Doktori su odlučili da Manzinija drže budnim kako bi tokom operacije mogli da procene koji delovi mozga funkcionišu i tako smanje opasnost od većeg neurološkog oštećenja.

– Ta odluka je doneta pošto su lekari uzeli u obzir moju muzičku karijeru – rekao je Manzini koji svira više instrumenata i predaje na fakultetu. Muzičar, koji se uspešno se oporavlja od operacije, kaže da je tumor, koji mu se vratio, povezan sa neurološkim stanjem koje je imao od 2006. godine.

Operaciju je prošle nedelje u Durbanu izveo tim neurohirurga. Glavni hirurg Bazil Eniker kaže da je u ovom slučaju operacija pacijenta u budnom stanju bila bolji izbor nego korišćenje potpune anestezije.

– Na taj način uspeli smo da testiramo regije mozga pre uklanjanja tumora. To nam je omogućilo uklanjanje tumora uz minimalno oštećenje mozga – objasnio je Eniker.

Lekari su želeli da smanje rizik od paralize ili gubitka funkcija u motornom korteksu mozga koji kontroliše kretanje.

Nagrađivani muzičar zahvalio je lekarima koji su ga spasli ističući da će uskoro biti spreman za povratak na pozornicu.loading...