Naučnici će DNK analizom uzoraka vode iz škotskog Loh Nesa pokušati da razjasne dugogodišnju legendu o postojanju čudovišta "Nesi" u tom jezeru. Naučnik sa Novog Zelanda Nil Džemel vodi idućeg meseca tim međunardnih istražitelja da sprovedu te analize.

Stotinama godina neki posetioci Loh Nesa u Škotskoj su tvrdili da su videli čudovište koje veruju živi u dubinama tog mračnog jezera.

Jedna od teorija je da je Nesi vodeni, “dugovrati plesiosaurus” koji je nekako preživeo period kada su dinosaurusi izumrli, mada je jezero Loh Nes nastalo mnogo kasnije.

Druga teorija je da je “čudovište” zapravo krupna jesetra ili som. A mnogi pak smatraju da se “viđenja čudovišta” mogu objasniti plutajućim deblima ili jakim vetrom.

Džemel kaže da on ne veruje u čudovište “Nesi”, ali da želi da povede ljude u avanturu i usput im prenese naučne podatke. On je dodao da njegova deca misle da je ovo njegov najzanimljiviji poduhvat.

Novozelandski naučnik je rekao da i vodena stvorenja, kao i sva duga, ostavljaju trag gde žive – deliće DNK od kože, perja, krljušti i urina.

Rekao je da će njegov tim uzeti 300 uzoraka vode s raznih tačaka oko jezera i na raznim dubinama. Profiltriraće organsku materiju i izvući DNK, i primeniće tehnologiju koja je prvobitno smišljena za ljudski projekt genoma.

Po njegovim rečima, rezultati analize DNK će biti upoređeni s bazom podataka poznatih vrsta. Očekuje da će imati odgovore do kraja godine.

– Ulazim u ovo verujući da je malo verovatno da postoji čudovište, ali hoću da testiram hipoteze. Dobićemo vrlo dobru studiju biodiverziteta Loh Nesa – rekao je on.loading...