LUDO I JEZIVO: Ovo je jedino mesto na svetu gde UBISTVO MOŽE BITI LEGALNO i to zbog jednog STAROG PRAVILA (VIDEO)

Akt je usvojen još 1789. godine i danas je jedan od temelja američke države. Predstavlja sjajnu tekovinu demokratskih vrednosti, ali nenadano, omogućava i ovako nešto!

Printscreen

Zbog granica čak tri države, postoji mali deo zemlje u Jeloustonu nacionalnom parku gde se zakoni tehnički ne primenjuju. Ova lokacija, koja je nazvana “Zona smrti”, prvi put je osvojila pažnju javnosti 2005. godine zahvaljujući radu profesora Brajana Kalta sa Državnog univerziteta Mičigen, piše Indy100.

U eseju pod nazivom “Savršen zločin” Brajan je istakao da iako većina parka obuhvata državu Vajoming, mali deo se proteže preko Montane i Ajdaha. Međutim, kongres je smatrao da je park pod kontrolom kontrole Vajominga, što se čini razumnim, ali se upravo zbog toga javljuju određeni problemi.

Zbog pomenutog malenog područja Jeloustouna koji se nalazi u Ajdahu, zločin na ovoj lokaciji može biti počinjen što bi bilo nemoguće suditi.

Razlog je zato što prema šestom amandmanu optuženi ima pravo na suđenje od strane porote države i okruga u kome se zločin počinio. Isti akt, usvojen još 1789. zapravo svakome garantuje fer suđenje.

Zbunjeni? I mi smo! 

Ako bi se neki zločin izvršio u tom delu Jeloustoun parka moralo bi da se održi suđenje u Ajdahu, ali bi porota definitivno morala da bude sačinjena od ljudi iz Ajdaha i Vajominga.

Kalt dodaje da takvu porotu ne bi bilo moguće formirati s obzirom da niko ne živi u toj oblasti. U delu Montane koji pripada Jelovstona živi samo nekoliko stanovnika.

Srećom, do sada niko nije testirao da li ova praznina zaista funkcoiniše. U zaključku svog rada napisao je: “Sud će se možda neće složiti sa mojom teorijom ali u svakom slučaju ovaj esej nije napisan da bi inspirisao nekoga da ode i počini zločin”.