Neobična medicinska priča dolazi iz Nemačke i posledica je neviđene sreće.

 

Godine 2008. jedan Nemac je otišao na skijanje sa prijateljem kada ga je oborila i zarobila lavina. Završio je sa polomljenim kukom i rupturom slezine, ali i mišićnim spazmima koji bi se pokretali kad god se pomeri.

To je delimično bilo prouzrokovano manjkom kiseonika koji je preživeo dok je bio zatrpan pod snegom. Lavinu nije lako preživeti, pa se ovaj Nemac smatra srećkovićem i bio je na odličnom putu da se skroz oporavi kada je primetio nešto neobično.

Kad god bi pokušavao da reši sudoku, dobio bi grčeve u levoj ruci. Napadi bi prestajali onog trena kad bi čovek odustao od rešavanja ove numeričke zagonetke.

Pošto mu je skeniran mozak, lekari su uvideli da napade pokreće naporna aktivnost jednog dela mozga koji se bavi procesiranjem vizualno-prostornih informacija. Kad god bi se taj deo mozga pokrenuo, ovom Nemcu bi počeli napadi.

Ispostavilo se da je hipoksija – manjak kiseonika, dovela do izumiranja inhibitornih vlakana i do preteranog aktiviranja jednog dela mozga.

Dobre vesti su bile da je fizikalnom terapijom ovaj čovek uspeo da umanji spazme i poboljša kvalitet života. Loše vesti – pa, morao je da odustane od rešavanja sudokua.