MEDICINSKO ČUDO: Lekari spasli život čoveku kome je ŠIPKA probila glavu (FOTO)

Čovek kome je čelična šipka bukvalno probila glavu, preživeo je zahvaljujući pravovremenoj operaciji.

Pixabay.com

Kamel Abdel Rahman (46) bio je u porodičnom stanu u kome se bavio građevinskim radovima, kada je pao na čeličnu šipku. 

Šipka je probila njegovu glavu od desnog uha do predela iznad leve očne duplje. Uprkos povredama opasnim po život, tvrdi da nije osećao bol.

Nisam mogao da se pomeram, pa sam pozvao pomoć, vikao sam. Bio sam svestan ali uopšte nisam osećao nikakav bol. Ne znam kako da to objasnim –ispričao je Rahman.

Članovi porodice pozvali su hitnu pomoć. Rahman je primljen u medicinski centar Hadasah u Istočnom Jerusalimu.

Hirurzi su otkrili da je šipka srećom promašila važne krvne sudove, ali su se bojali da bi njeno uklanjanje moglo naneti dalja oštećenja. Snimanjem glave takođe nisu mogli da sa sigurnošću i precizno utvrde kakva je i kolika povreda u pitanju.

Prvo smo osigurali da pacijent diše, uradili smo razne testove i snimanja da bismo otkrili gde je šipka tačno locirana, šta je povredila i razmatrali da li se, i kako može ukloniti -rekao je dr Samjuel Moskovici, neurolog.

Potom su hirurzi detaljnije analizirali položaj šipke, savetujući se sa lekarim drugih specijalnosti, pre nego što su šipku uklonili vrlo pažljivo, što je trajalo deset sati.

Hirurzi su brzo sprečili curenje cerebrospinalne tečnosti i zatvorili lobanju tkivom uzetim sa trbuha pacijenta.

Posle operacije bili smo optimisti, ali nismo znali kakav će biti oporavak i u kakvom stanju će se pacijent probuditi – kaže dr Moskovici.

Srećom, Rahman se probudio iz anestezije, odmah je mogao da kontroliše pokrete tela, i mogao je da govori na uobičajen način. Otpušten je iz bolnice prošle nedelje. Povredu je zadobio u aprilu, a sada se zahvaljuje svim doktorima koji su mu spasili život.