MISTERIJA KOJA MUČI ISTORIČARE: Da li je ovu OGROMNU knjigu napisao ĐAVO lično?

đavolja biblija
Print screen/You Tube

Knjiga nazvana "Kodeks gigas" (Codex Gigas), poznata pod nazivom "Đavolja biblija", najstariji je i najveći sačuvani srednjovekovni rukopis.

 

Naziv “Đavolja biblija” dobio je zbog velike ilustracije đavola u njoj i mita o njenom nastanku. Napisana je u prvoj polovini 13. veka, ima 620 stranica, a za pergament u njoj bila je potrebna koža od čak 160 životinja. Ima zastrašujuće dimenzije. Kada stoji uspravno visoka je 92 santimetra, 50 santimetara je široka i debela 22 santimetra, a teška je čak 75 kilograma.

Legenda o veličanstvenom “Kodeksu gigasu” međutim kaže da je knjigu za samo jednu noć napisao sveštenik koji je prodao dušu đavolu. Prema legendi, benediktinci su Hermana Reklusa fratra u jednom češkom manastiru nameravali živog da zazidaju u njegovoj sobi jer je prekršio svoju zakletvu.

Da bi izbegao drastičnu kaznu, obećao je da će se iskupiti tako što će za noć napisati najveću knjigu na svetu, koja će sadržavati svo ljudsko znanje.

Kako se ponoć približavala, a on nije bio ni blizu kraja, zatražio je pomoć đavola. Obećao mu je svoju dušu ukoliko on umesto njega dovrši knjigu do ponoći. Đavo pristao, ali je tražio i da u knjizi bude portret Sotone.

Rukopis se sastoji od nekoliko različitih dela napisanih na latinskom jeziku. Počinje Starim zavetom, posle kog su prepisana dva dela Flavijusa Josefusa. U sredini se nalazi Stari zavet, a rukopis se završava sa još dva dela Boemskih hronika autora Kosmasa.

Između ta četiri dela, rukopis sadrži i brojna manja, originalna dela prepuna priča, legendi i recepata za magične napitke i lekove. Jedan od najzanimljivijih delova knjige svakako se odnosi na opis demona, čarolija, isterivanja đavola i njegovih moći.

Rukopis ima iluminacije od 5 boja: crvene, plave, žute, zelene i zlatne. Velika slova su savršeno osvetljena, često preko čitave stranice. Kodeks je jedinstven po tome što “ne stari”. Inače prazna 577. stranica sadrži jedinstvenu sliku đavola koja je visoka 50 santimetara.

Misteriozna knjiga trenutno se nalazi u švedskoj Nacionalnoj biblioteci.

Iako se njome bave već decenijama, istoričari, još nisu uspeli da odgonetnu kako je nastala i ko je njen pravi autor.