Misteriozni ‘grad ispod grada’ još uvek zapanjuje naučnike: Odakle ovo ovde?! (FOTO)

Agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESKO proglasila je ove nedelje mrežu pećina u Izraelu, koje je čovek napravio, a koje su stare 2.000 godina, svetskom baštinom. To je osmo mesto u Izraelu koje je stavljeno na tu listu. Kakvo je ovo mesto?

UNESKO je dodao pećine Beit Guvrin – Mareša, poznate pod nazivom „grad ispod grada”, na prestižnu listu mesta svetske baštine na godišnjem sastanku u Kataru u nedelju.

Ovo saopštenje Komiteta za svetsku baštinu je usledilo samo dva dana nakon što je ista agencija stavila palestinsko selo Batir na listu ugroženih mesta, podstakavši nade stanovnika da će ga zaštititi od separacione barijere koju je Izrael podigao prema Zapadnoj obali da se odvoji od Palestinaca.

Pomenute pećine su godinama služile kao mesto za sahranjivanje, kao skladišta, skloništa, kamenolomi i golubarnici. One se sastoje od odaja i mreže različith funkcija i nalaze se ispod drevnih gradova blizanaca Mareša i Beit Guvrin.

Reč je o veoma misterioznim objektima koji i danas iznenađuju arheologe.

Manje od 10 odsto Mareše je ispitano. Objekti su locirani 1.300 stopa ispod mora, a zemljište je meko i samim tim rizično za dalja iskopavanja. Mnoge pećine su povezane podzemnim lavirintom prolaza.

Kad se umeša politika

Izrael je ponasan na osam mesta uvrštenih na listu svetske baštine, uključujući Masadu, stari grad Akre, Bahajsko svetilište i Haifu.

Samo zemlje koje su potpisale konvenciju o svetskoj baštini, uz obavezu da će štititi svoje prirodno i kulturno nasleđe, mogu da nominuju neko mesto, pod uslovom da ima izuzetnu univerzalnu vrednost.

Batir, koji se nalazi južno od Jerusalima, na Zapadnoj obali, stavljen je na listu nakon što su Palestinci podneli hitnu nominaciju.Smešten je u dolini s drevnim terasama i irigacionim sistemom koji datira iz doba Rimljana.

UNESKO je naveo da se selo suočava s nepopravljivom štetom i navodi da bi početak izgradnje separacionog zida mogao da izoluje farmere od polja koje su obrađiivali vekovima.

Izrael je počeo da gradi tu barijeru pre više od jedne decenije, tvrdeći da će tako sprečiti napade palestinskih samoubica bombaša na svoje građane. Palestinci su upozoravali da se radi o prostoj otimačini zemlje, jer barijera na nekim mestima ulazi na teritoriju Zapadne obale, odnosno oduzima im skoro 10 odsto tog područja.