Mozak ŽIVI i nakon SMRTI: Naučnici utvrdili da je SMRT RAZLIČITA ZA SVAKOG

Vera
Pixabay.com

Naučnici su pronašli dokaz da ljudski mozak može da nastavi da funkcioniše čak i kada je klinički mrtav.

Istraživači sa Univerziteta u Zapadnom Ontariju u Kanadi zabeležili su električne impulse u mozgu jednog pacijenta uprkos tome što je pacijent uklonjen sa aparata za održavanje organizma u životu.

Moždana aktivnost trajala je još deset minuta nakon prestanka rada srca, a zabeleženi moždani talasi bili su nalik onima koji se javljaju kada smo u stanju dubokog sna.

Ipak, postojala je znatna razlika u električnim aktivnostima u mozgu 30 minuta pre smrti pacijenta i 5 minuta nakon prestanka rada njegovog srca.

Teško je pretpostaviti fiziološke osnove za ovu EEG aktivnost, s obzirom na to da je usledila nakon produženog prestanka cirkulacije– navodi se u studiji.

Kod preostala tri od četiri ispitana pacijenta mozak je prestao da radi pre nego što je srce stalo, a aktivnost neurona kod sva tri pacijenta bila je drugačija. To znači da svi mi najverovatnije doživljavamo smrt na drugačili način, piše Dejli mejl.

U skladu sa time, naučnici kažu da je još rano govoriti o tome na koji način bi ova pojava mogla da se odrazi na naše iskustvo “s one strane života”.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Proceedings of the National Academy of Sciences”.loading...